Premium

Test: Suunto 9 Peak – snygg finsk design kan inte rädda sportklockan

De tre knapparna på sidan är enklare att använda än att navigera via skärmen. Foto: Peter Ottsjö

Finska Suunto har gjort en sportklocka som med snygg design väcker ett ha-begär. Men Suunto 9 Peak kostar mer än den smakar, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Publicerad

Bortom livsstilsklockorna från Apple, Fitbit, Samsung och Huawei finns en annan värld. I den dominerar smarta armbandsur för de mest kräsna atleterna, som nagelfar varenda liten datapunkt sensorerna registrerar. På senare år har dock de här två världarna börjat glida in i varandra. 

Ett exempel på det är Suunto 9 Peak, som lanserades tidigare i år. 

Om du redan är bekant med finska tillverkaren Suunto har du förmodligen bättre kondition än genomsnittet. Deras sportklockor har, om jag förstått saken rätt, varit särskilt populära bland triathlon-utövare och sedan en tid finns ett batteriläge som ska göra att klockan står pall för ett ultramaraton (jag har inte testat).

Suunto 9 Peak är fortfarande först och främst framtagen för den målgruppen, men har en design som drar åt sig nyfikna blickar långt utanför hardcoresegmentet. Med sina eleganta linjer och relativt tunna formfaktor ser den kort och gott inte ut som en traditionell sportklocka, utan mer som en väldigt dyr lyxpryl.

De tre knapparna på sidan är enklare att använda än att navigera via skärmen. Foto: Peter Ottsjö

Vilket den också är. Min testenhet, tillverkad i safirglass och klass 5-titan, kostar 7 000 kronor. Dessvärre känns inte klockan fullt så lyxig när man väl ska börja använda den. 

Suunto har i marknadsföringen försett 9 Peak med en märklig slogan: ”för alla de där stunderna som inte går att mäta”. Jag begriper naturligtvis vad de far efter, men orden gör sig som mest påminda när jag för femtielfte gången inte lyckas få klockan att mäta min syremättnad. Eller när jag otåligt trycker en extra på gång på en av klockans tre sidoknappar bara för att det förefaller omöjligt att hårdvaran skulle behöva så lång betänketid att svara på det första trycket. Och så är jag snart någon helt annanstans i det obegripliga virrvarret som är klockans gränssnitt.

Magert utbud

Jämfört med den blixtsnabba responsen från en Apple Watch, och Apples förmåga att presentera åtskilligt med information med överskådligt och intuitivt handlag så är det något av en uppförsbacke att bekanta sig med 9 Peak. För att inte tala om den totala avsaknaden av ett app-ekosystem, liksom det magra utbudet av urtavlor. Det blir dessutom nästan skrattretande att Suunto skryter om att klockans programvara kan uppdateras trådlöst, som om det skulle vara en feature 2021 år efter Kristus.

Betydligt tunnare än tidigare klockor från Suunto. Foto: Peter Ottsjö

Men efter att ha använt klockan under några månader har jag ändå kommit att se fler nyanser av dess repertoar. Även om det är uppenbart att den lämpar sig allra bäst för atleter som föredrar att ge sig ut i oländig terräng (dess gps- och barometerförmåga stöts och blöts i stor detalj på allehanda forum) så har den sina poänger också för oss som väljer att motionera i civilisationen.

Om man som jag exempelvis är intresserad av att träna inom vissa pulszoner är den (någorlunda) enkel att ställa in för det ändamålet. Och den har en uppsjö av kul funktioner. Som att på förhand kunna rita upp en rutt på en karta. Eller en app som med hjälp av den data klockan genererar håller koll på om man tränar för hårt. Eller en sorts virtuell steghållare. Denna ”spöklöpare” (som Suunto själva kallar den) håller ett tempo som användaren själv ställer in och sedan blir målet att hålla jämna steg med den.

Bra batteri

Man behöver dessutom inte vara en ultramaratonlöpare för att förstå att batteriet håller riktigt länge om man slår av dränerare som hög ljusstyrka och alltid på-läge (Suunto utlovar 170 timmar med gps-spårning).

Därtill är den helt okej som sömnmätare om så önskas. Som gps-klocka? Jag kan inte riktigt bedöma det. Den har visserligen fungerat utan anmärkning, men jag har inte satt den på särskilt hårda prov i det avseendet.

Det medföljande armbandet är bekvämt och enkelt att knäppa fast. Foto: Peter Ottsjö

Träningsbelastning och en hel del annan information samlas i den Suunto-app som hämtas hem till en smarttelefon. Den är snygg, men rörig: det är mer regel än undantag att man måste svepa fram och tillbaka mellan flikar och sidor innan man hittar den information man letar efter.

Än mer bekymmersamt är det med pulsmätningen. Jag har visserligen inte jämfört med en riktigt bra pulsmätare i stil med ett bröstband, utan med min Apple Watch. Men det är ofta fallet att Suuntos klocka inte alls hänger med i svängarna, särskilt vid snabba och kraftiga pulshöjningar. När jag tar igen mig efter att ha lyft vikter sjunker Apple Watch-mätaren i takt med antalet hjärtslag, medan Suuntos pulsmätare fortfarande stiger. Det är inte riktigt lika flagrant vid promenader eller löpturer, men om jag verkligen vore nitisk med min zonträning skulle jag inte lita på 9 Peak. 

Allt sammantaget går det inte riktigt att rekommendera 9 Peak, vare sig som sportklocka eller livsstilspryl. Den är onekligen snygg och den har sina stunder, men känns aldrig på allvar värd det höga priset.

Suunto 9 Peak i siffror

Mått: 43 x 43 x 10,6 mm. 

Material: Rostfritt stål/titan av grad 5. 

Vikt: 62 g (rostfritt stål), 52 g (titan) 

Egenskaper i urval: Sensor för syrenivå i blodet, optisk pulssensor, gps, barometrisk höjdmätare, kompass, vattentät ned till 100 meter. 

Pris: Från 5 690 kronor.