Studie: Luftföroreningar dödligare än rökning

2019-03-12 11:00  
I början av året uppmättes farliga nivåer av de hälsovådliga PM 2,5-partiklarna i Bangkok. Foto: Chaiwat Subprasom

Betydligt fler dör som en följd av luftföroreningar än man tidigare har trott. Forskarna bakom en ny studie uppskattar siffran till 8,8 miljoner dödsfall varje år.

Tidigare har antalet dödsfall globalt som kan knytas till luftföroreningar uppskattats till 4,5 miljoner varje år. Forskare bakom en ny studie i den vetenskapliga tidskriften European Heart Journal beräknar siffran till närmare det dubbla, eller 8,8 miljoner dödsfall varje år.

– För att sätta det här i ett perspektiv så betyder det att luftföroreningar orsakar fler dödsfall på ett år än tobaksrökning, som Världshälsoorganisationen uppskattar orsakade 7,2 miljoner ytterligare dödsfall under 2015. Rökning går att undvika, men inte luftföroreningar, säger professor Thomas Münzel vid tyska University Medical Centre Mainz, en av studiens medförfattare, i en kommentar.

I Europa ska luftföroreningar ha bidragit till 790 000 fler dödsfall under 2015. Åtminstone två av fem av dessa dödsfall orsakades av kardiovaskulära sjukdomar, som hjärtattacker eller stroke.

Läs mer: Kina: Luften har blivit mindre förorenad

– Sambandet mellan luftföroreningar och kardiovaskulära sjukdomar, liksom luftvägssjukdomar, är väletablerat. De orsakar skada på blodkärlen genom ökad oxidativ stress, vilket leder till förhöjt blodtryck, diabetes, stroke, hjärtattacker och hjärtsvikt, säger Thomas Münzel.

Vill ha skarpare tag

Forskarna bakom den nya studien har utgått från en modell som simulerar kemiska processer i atmosfären. Modellen visar hur dessa processer interagerar med land, vatten, naturliga kemikalier liksom de som människan ligger bakom i form av exempelvis industri, trafik och lantbruk.

Informationen har de sedan tagit och använt på en ny modell, som tittar på exponering och dödsfall, kombinerat med information från om bland annat riskfaktorer för olika sjukdomar och dödsorsaker, hämtade från Världshälsoorganisationen, WHO. Här har PM2,5-partiklar, som kan orsaka kardiovaskulära sjukdomar och problem med luftvägarna, ingått.

Enligt forskarnas beräkningar orsakar luftföroreningar i genomsnitt 120 extra dödsfall per år per 100 000 individer. Men siffran är högre i Europa, där luftföroreningar beräknas orsaka 133 fler dödsfall per 100 000 personer årligen.

Forskarna efterfrågar nu skarpare tag för att minska luftföroreningarna, bland annat genom att minska förbränningen av fossila bränslen.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt