Starliner får en ny chans – siktar för andra gången mot ISS

2021-07-30 06:00  

Boeings CST-100 Starliner uppskjutning närmar sig. Starliner ska genomföra sin andra obemannade testflygning med den internationella rymdstationen som slutmål.

Både Boeing och Spacex har kontrakt med Nasa om att genomföra persontransporter till den internationella rymdstationen (ISS).

Spacex har redan genomfört lyckade flygningar till stationen med sin farkost Crew Dragon, både utan och med astronauter. Boeings första försök gjordes i december 2019 men misslyckades efter ett fel i CST-100 Starliners tidmätningssystem. 

Nu är det dags igen för Boeing att försöka sig på en obemannad uppskjutning till ISS. Uppskjutningen var ursprungligen planerad för fredag 30 juli från Cape Canaveral i Florida men är nu framflyttad till den 3 augusti klockan 19.20. Anledningen är de problem som uppstod med dockningen av ryska Roscosmos Nauka-modul.

Transporterar luftbehållare till ISS

Farkosten Starliner lastas med cirka 180 kilo material och utrustning som ska upp till ISS, och kommer att ta med sig 250 kilo ner till jorden igen. Starliner ska bland annat att transportera behållare till systemet som tillhandahåller stationen och dess personal med andningsbar luft.

Starliner fastsatt på en Atlas V-raket inför uppskjutningen. Foto: Damon Tucci/Boeing/NASA/UPI/Shutterstock

Starliner ska skjutas upp med hjälp av en Atlas V-raket. Målet med uppskjutningen är att visa att farkosten uppfyller kraven som ställs av Nasa och säkert kan ta sig till ISS. Ifall allt går enligt plan blir nästa steg för Boeing att genomföra bemannade flygningar till stationen, något som Spacex gjorde i november 2020.

Rosies andra resa till rymden

Rosie the Rocketeer fastspänd i kaptenssätet på Starliner. Foto: Boeing/NASA/UPI/Shutterstock
 

Även om flygningen är obemannad så är Starliner inte helt tom. I kaptenssätet sitter nämligen Rosie the Rocketeer, Boeings människoformade mätdocka. Rosie är utrustad med sensorer som kan ge mätdata om hur flygningen kan påverka framtida astronauter.

Under denna flygning används Rosie även för att se till att hålla farkostens tyngdpunkt stabil under uppstigning, dockning och landning.

Sändningen går att följa via Nasas hemsida och uppskjutet planeras till 19:20 den 3 augusti.

Bill Burrau

Mer om: Rymden Boeing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt