Deras teknik ”övningsflyger” in i kroppen

2020-09-24 14:00  

De magnetkameror som sjukvården använder är dyra och komplicerade – och kräver omfattande utbildning. Svenska startupen Corsmed har hittat en genväg för att utbilda operatörerna.

Den som någon gång legat i en trång, högljudd mr-kamera (magnetresonanstomografi) har sannolikt haft tankarna riktade åt ett helt annat håll än operatören som sitter vid manöverbordet på andra sidan glaset.

Men att göra en mr-undersökning är ett hantverk, särskilt vid vissa typer av medicinska frågeställningar.

– Medan mr av en hjärna i dag är en relativt standardiserad undersökning, kräver exempelvis en undersökning av hjärtat vid komplicerade hjärtfel att operatören ofta behöver anpassa undersökningen mer till den individuella patienten, säger Erik Jacobsson, vd på Corsmed.

Tog en plats på 33-listan – Sveriges bästa startups

Nyligen presenterade Ny Teknik 33-listan 2020, som utser Sveriges 33 bästa teknikstartups. Corsmed tog en av de åtråvärda platserna på listan, i konkurrens med cirka 300 nominerade bolag.

Det här är tekniken som gjorde att Corsmed knep en av platserna:

Allt som har drag av hantverk kräver tid att träna. Problemet med mr är att utrustningen är dyr, uppåt 30 miljoner kronor exklusive serviceavtal för en ny mr-kamera, och att sjukvården därför vill ha så hög beläggning i maskinerna som möjligt.

Corsmeds affärsidé är att erbjuda en simuleringsplattform som gör det möjligt att träna utan vare sig en riktig patient eller en riktig mr-kamera.

Tekniken bygger på forskning från hjärt-mr-gruppen vid Lunds universitet. I en simuleringsplattform som körs i molnet möts studenter och färdigutbildade operatörer av ett gränssnitt som påminner om de faktiska kamerornas kontrollpaneler.

Bakom detta gränssnitt finns mjukvaran som simulerar fysiken i en mr-kamera när en patient undersöks.

”Vi kan simulera fysiken i mr-kamerorna”

Därav liknelsen med en flygsimulator: där ser användaren något som upplevs som en kopia av pilotens arbetsplats, medan matematiska modeller simulerar hur flygplanet uppför sig i luften och hur det reagerar på pilotens kommandon.

– Vår unika kompetens är just hur vi kan simulera fysiken i mr-kamerorna. Vi har anatomiska modeller av patienter, som vi låter vår mr-simulator undersöka och producera bilder av, säger Erik Jacobsson.

Intresset för Corsmeds simulator är stort, inte minst från universitet runt om i världen. Under året har flera affärer i miljonklassen avslutats.

– Det vi kan erbjuda universiteten är möjligheten att låta studenterna börja träna på mr-kameror redan innan de kommer ut på de verksamhetsförlagda delarna av utbildningen. Men vi har också sjukhus som kunder, eftersom vår lösning gör det möjligt för yrkesverksamma att fortbilda sig och bli bättre.

Billigare att öva virtuellt än med riktig mr-kamera

Tillgänglighet och kostnadsbesparingar är två viktiga säljargument. Att låta någon utbilda sig i Corsmeds simulator ger en besparing på drygt 95 procent jämfört med en fysisk kamera.

Dessutom är träningsmöjligheten tillgänglig dygnet runt, och inte bara på tider då en mr-kamera inte används, som efter kontorstid och nattetid.

– På det här sättet kommer vi att bidra till en bättre och mer patientsäker sjukvård, tack vare att operatörerna som utför mr-undersökningarna fått bättre utbildning, säger Erik Jacobsson.

Corsmed

Gör: En flygsimulator för mr-kameror.

Grundare: Christos Xanthis, Anthony Aletras, Erik Jacobsson.

Ort: Lund.

Startår: 2016.

Anställda: 8.

Nettoomsättning: 2,5 miljoner kronor.

Riskkapital totalt: 2,5 miljoner kronor.

Huvudägare: Christos Xanthis, Anthony Aletras, LU Holding AB, Erik Jacobsson.

År på 33-listan: 2020.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt