Aqua Roburs turbindrivna sensorer hittar läckorna

2020-09-23 10:00  
Agua Robur-grundarna Martin Holm, till vänster, och Niklas Johansson inspekterar mätpunkt i ledningsnätet efter en installation i Mölndal.Foto: Sören Håkanlind Foto: Sören Håkanlind

Brist på dricksvatten är en global ödesfråga. Nu ska svensk iot-teknik, som är självförsörjande på el, hitta dyra och svårspårade läckor i åldrande ledningsnät.

Under våra samhällen sträcker sig kilometer efter kilometer av ledningar som transporterar vatten från vattenverken till våra kranar. Men långt ifrån allt vatten når fram.

Enligt SCB går ungefär 24 procent av allt dricksvatten i Sverige förlorat – varje år. Utomlands kan den siffran ibland ligga på cirka 60 procent. Förklaringen? Stora delar av dessa ledningsnät är gamla, och ligger dessutom dolda i marken.

Nu kan en svenskutvecklad sensorhubb, fullpackad med iot-teknik, hjälpa kommunerna att bli bättre på att övervaka dricksvattennäten i jakten på dyra läckor.

– I takt med åren läcker systemen mer och mer. Samtidigt ställer en ökad vattenbrist i kombination med större krav på vattentillgång allt tuffare krav på kommunerna. Med vår teknik blir det enklare att snabbt kunna identifiera och åtgärda läckor och andra avvikelser, säger Niklas Wicén, medgrundare och vd för Aqua Robur.

Aqua Robur tog en plats på Ny Tekniks 33-listan

Ny Teknik publicerade nyligen 33-listan 2020, Ny Tekniks lista över Sveriges bästa teknikstartups. Aqua Robur tog en av de 33 platserna. Läs mer om hela listan här.

Aqua Robur är därmed i sällskap med nära 300 svenska bolag som har knipit en plats på 33-listan sedan starten 2008, däribland Spotify, Mojang, Izettle, Yubico och Mapillary. Läs om allla bolag sedan 2008 här.

Vad är det som gör Aqua Robur kvalificerar sig för listan?

Sensorerna som Aqua Robur använder samlar kontinuerligt in data om exempelvis temperatur, tryck och flöde. Dessa data skickas sedan trådlöst till kunden upp till var 120:e sekund i krypterad form med hjälp av strömsnåla radioprotokoll som lorawan och Narrowband Internet of Things (NB-IoT).

Det som gör det unga Göteborgsbolagets teknik högintressant är att sensorerna är självförsörjande av el.

Strömmen hämtas från en egenutvecklad mikroturbin som placeras i vattenledningsnätet tillsammans med sensorhubben. Turbinen, kallad energy harvester, producerar upp till ett par watt med minsta möjliga påverkan av vattenflödet.

Att Aqua Roburs sensorer inte behöver eltillgång gör att de kan placeras på delar av ledningsnätet som tidigare har varit svåra att övervaka.

”Övervakning kan spara miljoner kronor”

All data som samlas in skickas antingen till kommunernas egna monitoreringssystem för analys eller till Aqua Roburs egen molntjänst som kunderna kan prenumerera på.

– Turbiner har funnits länge, men vår teknik är skräddarsydd för det här sammanhanget. För många kommuner kan den här typen av övervakning kunna spara miljoner kronor i förlorat dricksvatten årligen.

I dag finns Aqua Roburs kunder i Sverige, Finland, Norge, Tyskland, Spanien, Grekland och Italien. Nu planerar bolaget en fortsatt expansion till Sydeuropa, och sedan till andra delar av världen.

Den växande bristen på dricksvatten har blivit en global ödesfråga. Till år 2030 ska alla människor ha tillgång till rent vatten, enligt FN:s globala hållbarhetsmål.

I fjol fick Aqua Robur ett EU-pris på drygt 20 miljoner kronor för sin övervakningsteknik. Priset är ett kvitto på att det finns ett stort behov av den typen av teknik som bolaget utvecklar, menar Niklas Wicén.

– Om fem år vill vi vara ett globalt bolag som finns på flera kontinenter, framför allt där vattenbristen är som störst. Vårt mål är att bidra till en beständig förändring när det gäller att säkra tillgången på vatten, som är vårt viktigaste livsmedel, säger han.

Aqua Robur Technologies

Gör: Iot-teknik som mäter läckage i vattenledningar.

Grundare: Niklas Wicén, Martin Holm, Erik Lagerström, Björn Kristiansen, Torbjörn Skånberg och Gunnar Fernström.

Ort: Göteborg.

Startår: 2015.

Anställda: 9.

Nettoomsättning: 331 936 kronor (2019).

Riskkapital totalt: Omkring 33 miljoner kronor.

Huvudägare: Niklas Wicén, Martin Holm, Chalmers Ventures och Almi Invest.

År på 33-listan: 2020.

Kalle Wiklund

Mer om: 33-listan Vatten

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt