Testar strålskydd i tegel från Mars

2012-09-21 15:31  

Om människor ska vistas på planeten Mars måste de bo i strålskyddade bostäder. Hur sådana kan byggas av planetens egna råvaror undersöker ESA.

Den europeiska rymdorganisationen ESA har låtit uppdraget att undersöka strålskyddet i byggmaterial tillverkat på Mars gå till GSI Helmholtzzentrum. Arbetet leds av Chiara La Tessa, som förklarar varför forskningen är nödvändig:

- Vid rymdfärder räknas varje gram. Skulle man behöva skicka byggmaterial från jorden till Mars skulle kostnaderna explodera. Därför måste en rymdstation, och fram för allt strålskyddet, tillverkas av material som redan finns på planeten.

Tack vare analyser av marken som Marsrobotar kunnat genomför de senaste åren vem man ganska väl hur detta material är sammansatt. Tack vare denna information har man här på jorden kunnat använda sig av likartat material för att bygga strålskyddande tegelstenar.

Med hjälp av en partikelaccelerator har man kunnat utsätta provbitarna för "kosmisk" strålning. När strålningen träffar tegelstenarna splittras många av atomerna i sina beståndsdelar och fria neutroner uppstår. Dessa är skadliga för människokroppen.

Hur stor denna neutroneffekt är, hur många neutroner som är snabba och hur många som är långsamma, vilka som stoppas upp och vilka som fortsätter igenom materialet, kan nu forskarna vid GSI studera.

Projektet finansieras av ESA men samordnas av Thales Alenia Space Italia.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tegel Rymdfärd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer