Testar hissfärd mot rymden

2009-09-18 15:49  

Än är det långt kvar innan en hiss går ända ut i rymden. Men en liten bit på väg kom en grupp studenter i somras.

Den ryske matematikern Konstantin Tsiolkovsky beskrev redan 1885 idén med att bygga en hiss till rymden i ett 36000 km högt torn. Totalt omöjligt då, och även idag. Men med hjälp av nanoteknik närs drömmen att någon gång i framtiden få en hiss att färdas längs en stark tråd ut i rymden.

Tråden skulle behöva vara 40000 km lång och i dess övre ände finns en motvikt, som håller linan spänd. Längs linan är det sedan meningen att hissen ska färdas från jorden ut i rymden.

Idén har lockat olika forskare sedan nanotekniken uppmärksammades.

I slutet av augusti träffades ett flertal studentgrupper vid "1st Japan Space Elevator Technical & Engineering Competition i Tokyo för att tävla med sina hissar utmed en 150 m hög lina. Linan hölls spänd med hjälp av en väderballong.

Bäst lyckades ett lag från tekniska universitetet i München, vars hiss klättrade uppför den 150 lång linan på 52 sekunder. Näst snabbaste hissen behövde mer än tre minuter för att klara distansen.

Studenternas hiss drevs med batterier, men en sådan lösning är inte möjlig för en riktig rymdhiss. Energitillförseln måste ske med laserteknik eller solenergi, men gruppledaren Rüdiger Hink är nöjd med de praktiska prov man fick genomföra i Japan.

- Med de vunna erfarenheterna kan nu drivenheten optimeras vidare, säger han i ett pressmeddelande.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer