Superhoj kör 30 mil på en laddning

2013-04-23 13:00  

Den kanadensiska elmotorcykeln Sora har nu certifierats av landets transportdepartement och börjar snart rulla på vägarna.

Den sedan länge aviserade eldrivna motorcykeln Sora från kanadensiska Lito Green Motion har nu fått grönt ljus från myndigheterna och företaget erbjuder hugade spekulanter att ansöka om en provkörning.

Motorn är en vätskekyld induktionsdriven trefas växelströmsmotor som ger en toppfart på 200 km/h och axar till 100 på fyra sekunder.

Batteriet är av typ litiumpolymer på 12 kWh och max körsträcka på en uppladdning anges till 300 km.

Med hjälp av den inbyggda gps-mottagaren kan man snabbt få information om man når sitt mål innan "soppatorsk".

För att spara energi är bromsarna regenerativa där bromskraften används för att ladda batteriet.

En annan finess är att sadeln på den 240 kg tunga motorcykeln är höj- och sänkbar vilken sägs vara praktiskt när man växlar från landsvägsåkning till stadstrafik.

Enligt tillverkaren blir underhållskostnaderna låga då vare sig batteri eller motor kräver någon servicetillsyn.

På ett år kan det bli mer än motsvarande 6 000 kronor billigare att köra elhojen jämfört med en motsvarande bensindriven MC om minskade kostnader för bränsle och underhåll räknas ihop.

Priset för Sora i Kanada uppges till omkring 270 000 kronor.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/zDzQAv3FS7g?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer