Stöd för alltid påslagen kamera i nya Snapdragon-kretsen

2021-12-01 14:54  
Snapdragon 8 Gen 1. Foto: Qualcomm

Qualcomms flaggskeppskrets för smarttelefoner som släpps 2022 är föga förvånande biffigare och bättre. Ett par av nyheterna i Snapdragon 8 Gen 1 är dock uppseendeväckande.

Chipet har till exempel begåvats med en bildsignalprocessor (ISP) som designats för en kamera som alltid är påslagen, utan att dränera batteriet. Vad mobiltillverkarna gör av den möjligheten återstår att se, men i Qualcomms värld kan en dygnet runt-kamera hålla koll på om användaren är aktiv (för att spara batteri), eller om någon obehörig försöker komma åt information.

Företaget, medvetna om att det kanske inte riktigt är detta kunderna associerar en alltid påslagen kamera med, är dock snabba med att påpeka att data från just den bildsignalproccesorn bara kommer att lagras och bearbetas lokalt på enheten.

Snapdragon 8 Gen 1 bygger på en 4 nanometer-process, den senaste Arm-arkitekturen och har ett nytt 5g-modem med stöd för hastigheter upp till 10 Gb/s. Ny ai-funktionalitet sägs kunna optimera antennprestanda.

Läs mer: Apple-veteraner ska göra M1-utmanare för Windows-datorer

Men mycket handlar om det som betyder mest för mobilkunder: kameran.

Snapdragon Sight

Qualcomm har den här gången paketerat nya systemkretsens kameraegenskaper under namnet Snapdragon Sight. Vid sidan om redan nämnda ISP finns ytterligare tre bildsignalprocessorer som för första gången uppgraderats till 18-bitar. Med 4 000 gånger mer kameradata (jämfört med föregångarens, Snapdragon 888, 14-bitar) går det bland annat att få större kontrastomfång.

Och med en ökad datatakt till 3,2 gigapixel per sekund så kan systemkretsen klara 240 12-megapixelbilder på en sekund eller spela in i 8k med hdr och samtidigt ta stillbilder i 64 megapixel.

Utöver detta ska artificiell intelligens inte bara göra antenner bättre, utan även kunna användas till bättre autofokus, bättre porträtt och bättre bilder med ultravidvinkelobjekt.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer