Skaffa ett "eget" rymdteleskop

2013-05-31 11:41  

Ett företag i USA planerar att sända upp ett rymdteleskop som indirekt ska kunna styras av allmänheten från den egna datorn på jorden.

Det amerikanska företaget Planetary Resources affärsidé är att sända upp rymdfarkoster som ska leta efter asterodier vars mineraler kan exploateras och tas ner till jorden.

Nu planerar de även att sända upp ett rymdbaserat teleskop som ska kunna användas av såväl forskare och skolor som privatpersoner. Då kan man själv välja vad teleskopet ska fotografera. Det kan handla om allt från att rikta teleskopet mot någon viss plats på jorden till att fotografera planeter eller avlägsna nebulosor.

Styrningen av vad som ska fotograferas görs indirekt via webben eller mobilen. Man skickar sitt önskemål till Planetary Resources som då riktar in sitt rymdteleskop och returnerar bilderna till beställaren.

En spektakulär tjänst som planeras är att man ska kunna få ett självporträtt som fotograferats i rymden. Då skickas en bild upp till teleskopet som har en extern bildskärm där bilden visas. En kamera riktad mot bildskärmen tar sedan ett foto där det egna porträttet visas tillsammans med en vy över teleskopet och aktuell bakgrund.

Finansieringen av projektet, som döpts till ARKYD: A Space Telescope for Everyone, görs via Kickstarter. Målsättningen är att samla in en miljon dollar innan 30 juni. Insamlingen startade 29 maj och redan nu efter två dygn har över en halv miljon dollar flutit in.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/w542nXe_CIY?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer