Se "helvetesmaskinen" från ovan

2015-02-18 13:07  
De här generatorena kan generera spänningar på sex miljoner volt och skicka ut 150 meter långa blixtar. Foto: Russia Today

Den ryska supergeneratorn Tesla Tower har nu för första gången visats från luften.

Förra året publicerades en video som visade upp den ryska "helvetesmaskinen" Tesla Tower filmad från marken. Nu har ryska myndigheter även gett nyhetstjänsten Russia Today tillstånd att med en drönare filma anläggningen ovanifrån och visa den för allmänheten.

Anläggningen ligger i en skog några mil utanför Moskva där den byggdes av Sovjetunionen på 1970-talet. De höga tornen är elgeneratorer där en spänning på sex miljoner volt skickar ut 150 meter långa blixtar. Pulserna som alstras har en effekt lika stor som den samlade effekten i samtliga ryska kraftvek, men bara under 0,1 millisekund, enligt Russia Today.

Anläggningen som fortfarande används byggdes främst för att kunna testa hur nya flygplanskonstruktioner klarade av blixtnedslag. Men även för att utveckla vapen som sänder ut elektromagnetiska pulser, EMP.

Blixtarna utnyttjades även för att testa hur fordon och elektronik reagerar på kärnexplosioner.

På senare tid har blixtmaskinen använts för att testa åskskyddet i det ryska planet Suchoj Superjet 100.

Syftet med att nu visa upp "helvetesmaskinen" är att göra reklam för anläggningen som numera tar emot utländska kunder som vill testa fordon och utrustning.

Jan Melin

Mer om: Tesla Generator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer