Nya rymdinstrumentet kan "väga" exoplaneter

2020-01-19 07:40  
Nya spektrometern är byggd av Pennsylvania State University. Foto: Nasa

Neid avslöjar avlägsna exoplaneters sammansättning genom att mäta hur deras gravitation får den egna stjärnan att "vingla". Precisionen är cirka tre gånger högre än tidigare instrument.

Den nya spektrometern Neid är byggd av Pennsylvania State University och finansieras av Nasa tillsammans med the National Science Foundation.

Neid är ett av de första instrumenten i sitt slag, och ska kunna fastställa densitet och sammansättning hos exoplaneter genom att mäta radialhastigheten – om en exoplanet är en gasplanet eller en stenplanet.

Metoden utgår från hur mycket en stjärna "vinglar" på grund av dragningskraften från en planet i omloppsbana. Det skriver Nasa.

Läs mer: Här testar Nasa farkosten i ett fejkat månlandskap

Samma effekt finns i vårt solsystem. Jupiter får solen att röra sig fram och tillbaka cirka 13 meter per sekund, medan jorden bara drar solen 0,1 meter per sekund.

Hastigheten står i proportion till massan hos planeterna i omloppsbana såväl som massan hos stjärnan, och avståndet mellan de två objekten.

Tidigare instrument har som regel kunnat mäta hastigheter ner till 1 meter per sekund, men Neid har en cirka tre gånger högre precision.

Läs mer: De har en ny metod för att mäta syre hos exoplaneter

Nu står Neid kopplat till 3,5-metersteleskopet Wiyn vid Kitt Peak National Observatory i Arizona.

Det nya instrumentet ska bekräfta upptäckte som teleskopet Tess (Transiting Exoplanet Survey Satellite) har gjort. Nasas Tess letar dock med en annan teknik, kallad transitmetoden, där man tittar efter små ljusförändringar som inträffar när en planet passerar framför en stjärna.

Namnet på instrumentet

John Edgren

Mer om: Rymden Exoplanet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer