Nasa-sondens oväntade upptäckt: En helt ny värld

2019-01-08 12:05  
Foto: Nasa / MIT / Tess

En nyupptäckt planet kretsar utanför vårt solsystem, 53 ljusår bort. Det är den tredje nya planeten som bekräftats av Nasa-sonden Tess.

Planeten HD 21749b befinner sig i omloppsbana runt en dvärgstjärna i konstellationen Reticulum. Den verkar ha längsta omloppsbanan av de tre planeter som Nasa-sonden Transiting Exoplanet Survey Satellite (Tess) hittills har upptäckt. Omkring 36 dagar tar ett varv runt dvärgstjärnan, berättar bland andra the Verge och Financial Express.

Ytan på den nyupptäckta planeten är sannolikt omkring 300 grader Fahrenheit, cirka 148 grader omräknat i Celsius. Vilket är ganska kallt sett till närheten till den heta dvärgstjärna den roterar runt.

Läs mer: Nasas nya exoplanetjagare kan söka i alla riktningar

Planeten är ungefär tre gånger Jordens storlek.

– Vi tror att den här planeten inte är lika gasformig som Neptunus eller Uranus, vilka består mest av väte. Planeten har sannolikt samma densitet som vatten, säger Diana Dragomir vid Massachusetts Institute of Technology som leder forskningen till Financial Express.

Här kan du läsa mer om Tess

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt