Nasas strövare letar för fullt efter spår av flytande vatten och mikrobakteriellt liv på vår grannplanet. Men kanske behöver de leta djupare.
En ny studie från forskare på Nasa visar att framtida Mars-robotar kan behöva gräva sig ner till minst två meters djup innan de kan hitta de aminosyror som skulle kunna vara definitiva bevis på forna liv på Mars.
Joniserande strålning från rymden kan nämligen förstöra små molekyler som aminosyror på relativt kort tid.
– Resultaten indikerar att aminosyror i stenar och regolit på Mars yta förstörs mycket snabbare av kosmiska strålar än vi tidigare trott, säger Alexander Pavlov på Goddard Space Flight Center.
Kan leta liv i kratrar
Nasas strövare Curiosity och Perseverance kan bara göra provborrningar på ungefär 5 centimeter ner i Marsmyllan. På det djupet beräknar forskarna att aminosyror helt förstörs på runt 20 miljoner år.
Forskarna har kommit fram till tidsuppskattningen genom att göra experiment där de simulerat Mars miljö i ett labb. Där har de placerat aminosyror som de sedan bombarderat med gammastrålning som motsvarar 80 miljoner år av kosmisk strålning.
Eftersom de nuvarande Mars-sonderna inte kan gräva två meter djupa gropar presenterar forskarna en tänkbar lösning. De skulle kunna göra provtagningar i mer närtida mikrokratrar på planetens yta, där det skulle kunna vara möjligt att hitta aminosyror som ännu inte brutits ned av strålningen.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.