Mobilen duger som körkort

2014-12-11 15:18  
I Iowa finns redan elektroniska trafikförsäkringshandlingar. Nu kommer även körkort i form av en app. Foto: Colourbox

En delstat i USA ska införa körkort i form av en app för mobilen.

Nästa år introducerar den amerikanska delstaten Iowa elektroniska körkort.

Det blir i form av en mobilapp som kräver lösenord för att godkännas, skriver The Des Moines Register.

Körkortet blir även ett allmän identitetsbevis som ska kunna användas av invånarna på exempelvis flygplatser och i barer för att bekräfta åldern.

Exakt hur körkortet ska utformas är inte bestämt men myndigheterna funderar på att förse det med streckkoder, 3d-liknande foton och kanske komplettera med ansiktsigenkänning.

En fördel med det elektroniska körkortet är att det snabbt kan spärras om ägaren blir av med sin mobil. Från myndigheternas sida blir det även möjligt att på ett enkelt sätt göra det ogiltigt efter beslut om indraget körkort.

Enligt Paul Trombino som är chef för Iowas transportdepertement blir delstaten förmodligen först i USA med elektroniska körkort.

Sedan tidigare har Iowa och omkring 30 andra delstater i USA infört ett elektroniskt trafikförsäkringsbrev i form av en mobilapp.

Jan Melin

Mer om: Identifiering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer