Lufthansa först med grönt reguljärflyg

2010-12-02 10:11  
Lufthansas Airbus A321 ska tankas med biobränsle. Foto: Freefoto.com

Lufthansa ska som första flygbolag använda biobränsle för reguljär trafik. Med biobränsle kan utsläpp av växthusgaser minskas med 80 procent.

De som väljer Lufthansa för att flyga mellan Hamburg och Frankfurt blir lite mer miljövänliga än andra flygresenärer.

I april 2011 öppnar nämligen det tyska flygbolaget världens första reguljära flyglinje med plan som körs på biobränsle, skriver bland annat Wired.

Tidigare har flera andra flygbolag gjort testflygningar där delar av det vanliga jetbränslet ersatts av bränsle som utvunnits från biomassa. Men Lufthansa, som är Europas största flygbolag, blir alltså först med grön reguljärtrafik.

Planet som ska användas är en Airbus A321 där den ena motorn körs på vanligt jetbränsle och den andra med en blandning av hälften biobränsle och hälften flygfotogen.

Biobränslet ska levereras av Nestle Oil i Finland som hävdar att det producerar 40 till 80 procent mindre utsläpp av växthusgaser än traditionellt flygbränsle, skriver Wired.

Syftet med projektet som ska pågå i sex månader är bland annat att skaffa kunskap om hur biobränslet påverkar motorernas livslängd och dess underhåll.

Projektet beräknas kosta omkring 60 miljoner kronor och minska utsläppen av koldioxid med 1 500 ton, enligt Biofuels International.

Jan Melin

Mer om: Lufthansa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer