Kortkommandon i Windows du inte kan vara utan

2018-11-29 15:53  

Det finns en enorm mängd kortkommandon i dagens operativsystem som är till för att hjälpa till i det dagliga arbetet med datorer. Förvånansvärt många vet dock fortfarande inte om dem, känner du till dessa?

Att använda kortkommandon är ett av de enklaste sätten att effektivisera ens datorarbete. Många av de funktioner vi dagligen använder kan för vissa framstå som självklara men ändå finns det flera som fortfarande inte känner till de enkla tangentkombinationerna, skriver brittiska The Guardian.

Spara ditt arbete: Ctrl+S

Kanske det absolut vanligaste kortkommandot som innehar samma enkla men ack så viktiga funktion när du arbetar med någon form av skrivande eller produktion - nämligen att spara.

Att glömma bort att spara och sedan råka ut för en krasch kan vara något av det mest irriterande som finns. Förutsatt att din programvara inte sköter automatisk back-up, så kan timmar av arbete eller välformulerade meningar vara borta på mindre än en sekund.

Ångra dig: Ctrl+Z

Att kunna ångra sig är viktigt, speciellt när man pysslar med detaljarbete. Därför är detta kortkommando oerhört viktigt för tålamodet. Ctrl+z låter dig backa steg när du har gjort fel eller känner att du behöver gå tillbaka till ett tidigare stadie i ditt arbete. Men var försiktig samtidigt, vissa program har en gräns på hur långt du kan gå tillbaka och ändra dig via ångra-knappen.

Kopiera, klippa och klistra: Ctrl+C, Ctrl+X och Ctrl+V

När det gäller att flytta stora mängder filer eller att klippa ut vissa element i bilder eller text är denna triss i kortkommandon ovärderlig. Att ständigt behöva flytta saker med muspekaren kan bli omständligt och att alltid markera saker med klick för att sedan använda sig av rullgardinsmenyer är minst sagt ineffektivt.

Därför ska du ta för vana att vänja fingrarna över dessa tre bokstäver. Att snabbt kopiera eller flytta flera filer som befinner sig på olika platser i en mapp är en process som annars kan lätt bli frustrerande. Behöver du flytta på meningar i ett textdokument eller liknande – då är även detta det du ska använda.

Markera: Ctrl+vänsterklick, Shift+vänsterklick eller Ctrl+A

Att markera saker i mappar eller på ett stökigt skrivbord kan vara en mer komplicerad process än vad man vågar erkänna, men att känna till dessa enkla knep kan dra ner din stressnivå flera nivåer!

Genom att hålla in Ctrl när du klickar med vänsterknappen på musen kan du välja filer på olika platser och sedan flytta dem i ett svep. Ska du istället markera ett gäng filer som ligger eftervarandra, klicka på den första i ledet, håll inne Shift och klicka på den sista filen i ledet. Vips, så är samtliga filer mellan dem också markerade.

Ska du helt enkelt markera varenda fil i en vy, då är det Ctrl+A som gäller. Busenkelt!

Microsoft Office – formatera text

Vi är nog ganska många som spenderat många timmar att sitta och skriva i Microsoft Word under vår studietid eller i jobbet. Microsoft Word har i sig en enormt stor mängd olika snabbkommandon men de vanligaste och enklaste handlar om att formatera din text.

Vill du att din text ska fetas så är det Ctrl+B som gäller, för kursiv text Ctrl+K och för understrykning Ctrl+U. Vill du ta bort någon av dessa formateringar fungerar det att markera ordet och sedan upprepa kortkommandot.

Andra smidiga kommandon i Windows

Det finns som tidigare nämnt en stor mängd kortkommandon i Windows. Några av de mer generella som är väldigt praktiska är även Alt+F4 vilken stänger det aktuella programmet du har öppet.

Om du har flera program öppnade är kombinationen Alt+Tab väldigt smidig då du för varje gång som du trycker på Tab (knappen med två pilar på i motsatt riktning) hoppar till nästa fönster du har öppet.

Däremot om allt går åt pipskogen i datoranvändandet och låser sig, kan du oftast förlita dig på Ctrl+Alt+Delete. Detta kortkommando tar dig till valmöjligheten att starta Aktivitetshanteraren som du sedan kan använda för att stänga det program som kan ha orsakat låsningen. Men det innebär samtidigt att du kan förlora arbete som inte har sparats (Ctrl+S).

Christoffer Bertzell

Mer om: Windows Dator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer