Justera synskärpan själv

2012-11-12 08:47  
Glasögonen finns i två modeller för när- respektive långsynta. Foto: Eyejusters och Jonas Askergren

Med en liten ratt ställer man in skärpan på en ny typ av glasögon. Ny Teknik har provat.

Det brittiska företaget Eyejusters har utvecklat en linsteknik för glasögon där skärpeavståndet är reglerbart. Varje glas består av två linser där den ena med hjälp av en liten löstagbar ratt kan skjutas fram och tillbaka på den fast monterade linsen. Linserna är slipade på ett sätt som gör att skärpan kan ställas in för olika avstånd och brytningsfel. Glasögonen finns i två olika modeller, den ena för långsynta och den andra för närsynta med dioptrier 0 till +5,5 respektive 0 till -5,0.

Ny Teknik skrev tidigare i år om de nya glasen och har nu testat modellen för långsynta och konstaterat att de funkar väl. Tack vare justerbarheten har de en fördel framför vanliga glasögon som vanligen är slipade för att ge god skärpa på läsavstånd. De justerbara glasen kan nämligen även fungera som ”förstoringsglas” och ge skärpa på mycket korta avstånd. Alldeles utmärkt när man exempelvis bygger modeller eller behöver pilla med några små detaljer på en pryl.

Jämfört med läsglasögon av den typ som säljs på bensinmackar och varuhus passar de nya glasögonen även för dem med stora skillnader mellan de båda ögonens brytningsfel.

Men glasögon utprovade av en optiker är för det mesta ett mycket bättre alternativ. Och Eyejusters glasögon är inte tänkta att ersätta individuellt utprovade glasögon. Målgruppen är istället främst personer med synproblem i utvecklingsländer där det ofta råder brist på såväl utbildade optiker som utrustning för synundersökningar.

Alldeles nyligen började företaget emellertid att sälja glasögonen till allmänheten via sin webbplats där även svenska kunder är välkomna. Där kostar ett par glasögon omkring 450 kronor inklusive frakt. I priset ingår ett par ytterligare glasögon som via Eyesjusters doneras till någon behövande i ett utvecklingsland.

Men på grund av bestämmelser om glasögonförsäljning i många västländer har företaget bara tillstånd att via webben sälja modellen för långsynta med styrkan 0 till +5,5.

Jan Melin

Mer om: Optik Glasögon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer