Populärteknik

Hållbart jordbruk för nio miljarder

Teckning Kaianders Sempler
Cjiara Tonelli, jordbruksforskare, universitetet i Milano. Foto: Kaianders Sempler
Wilhelm Gruissem, ETH, Zürich. Foto: Kaianders Sempler
Arabidopsis, med känt genom.
Pere Puigdomenèch, molekylärbiolog, Barcelona. Foto: Kaianders Sempler
Black sigatoka, bananrost.
UG99, rost på vete.

Det går att skapa ett hållbart jordbruk som kan föda världens växande befolkning, säger forskare på den europeiska vetenskaps­konferensen Esof2010 i Torino. Men det kräver lite framförhållning.

Publicerad

Det finns ungefär 250 000 olika växtarter på jorden, säger Chiara Tonelli, jordbruksexpert från Milano. 50 000 av dem är ätbara. Av dessa odlas 250 som grödor. Tre av dem utgör 90 procent av världsproduktionen: vete, majs och ris.

Jag befinner mig på den europeiska vetenskapskonferensen Esof2010 i Torino. Under en serie seminarer ska europeiska experter diskutera hur jordbruket ska kunna föda världens växande befolkning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här