Gångstilen avslöjar din identitet

2016-02-16 14:57  
Rörelsemönstret hos en människa som går kan via en videosekvens avslöja personens identitet med stor träffsäkerhet. Foto: Kinalisoft

Ditt sätt att gå kan vara lika unikt som fingeravtrycket.

I EU-kommissionens utvecklingsprojekt Gait Biometrics 3 har det tjeckiska företaget Kinalisoft utvecklat en ny teknik för att identifiera människor.

Via videor som fångats med övervakningskameror eller drönare är det möjligt att identifiera en person med hjälp av gångstilen, skriver EU:s forskningsmagasin Horizon.

I programvaran som utvecklats separeras en siluett av personen från bakgrunden. I den siluetten extraheras anatomiska detaljer som höft- och knäledernas rörelser vilket karaktäriserar gångstilen som kan vara lika unik för en person som ett fingeravtryck. Enligt Kinalisoft är träffsäkerheten så stor som 99 procent även om bara fyra steg dokumenterats.

Tekniken kan exempelvis användas av polisen som via en övervakningskamera dokumenterat ett rån där brottslingen täckt sitt ansikte men nu kan identifieras via sin unika gångstil.

Enligt Horizon befinner sig tekniken i ett tidigt utvecklingsskede och några kommersiella applikationer är ännu inte aviserade.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer