Första minisystemkameran presenterad

2008-09-12 14:28  

Panasonic blev först med den första minisystemkameran baserad på det nya formatet Micro Four Thirds. Och visst är den liten. Dock ingen äkta spegelreflex.

Panasonics modell heter Lumix DMC-G1 och börjar säljas den 31 oktober i Japan för omkring 4.500 kronor.

Kameran som är väsentligt smäckrare än andra systemkameror mäter 124 x 84 x 45 millimeter och väger 385 gram. Den bygger på den nya fattningsstandarden Micro Four Thirds som lanserades av Olympus och Panasonic i början av augusti.

Genom att krympa objektivfattningens diameter med sex millimeter och minska avståndet till sensorn med 50 procent ska systemkamerorna bli mindre. Målet är att få fler att överge sina kompaktkameror och köpa de betydligt lönsammare digitala systemkamerorna.

Ingen spegel
Priset man få betala är att spegeln som sitter i traditionella spegelreflexkameror inte får plats. Spegelns funktion är att låta sökaren fånga bilden genom objektivet.

Bilden i sökaren på Lumix DMC-G1 kommer i stället från en högupplöst elektronisk skärm. Skärmtekniken är LCOS och upplösningen 800 x 600 pixlar. LCOS ska ge full färgrymd i varje pixel och inget avstånd mellan pixlarna. Den uppdateras 60 gånger per sekund.

Dessutom finns en vanlig extern skärm på tre tum som kan användas som sökare, liksom på kompaktkameror.

Blå och röd
Lumix DMC-G1 har upplösningen 12,1 megapixel, slutartider mellan 60 och en 1/4000 sekund, ljuskänslighet mellan ISO 100 och 3.200 och kan ta tre bilder per sekund.

Förutom den traditionella färgen svart kommer den i blått och rött.

Två objektiv finns tillgängliga inledningsvis - Lumix G Vario ƒ3.5-5.6 med brännvidd 14 till 45 millimeter samt Lumix G Vario ƒ4-5.6 med brännvidd 45 till 200 millimeter.

Brännvidderna motsvarar dubbelt så stor brännvidd hos en traditionell kamera med 24 x 36 millimeter film.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer