Det här vet vi om Samsung Galaxy S22

2021-06-16 11:26  
En bild på en Samsung Galaxy S21. Snart dags för efterträdaren Galaxy S22. Foto: Unsplash

Här samlar Ny Teknik de mest trovärdiga uppgifterna om pris, släppdatum, specifikationer och funktioner inför lanseringen av Samsungs nya mobil Galaxy S22.

Samsung Galaxy S21-serien släpptes Januari 2021. Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö har testat Ultra-versionen och skrivit om den här. Vansinnigt bra kamera, tydligen.

Men Galaxy S21 är gamla nyheter. Vi blickar framåt – mot efterträdaren Samsung Galaxy S22. Ännu är det ganska lång tid kvar tills den släpps. Men rykten om den kommande flaggskeppstelefonen (och serien) finns det gott om.

Mindre skärmar

Bland annat Techradar skriver att skärmarna i Galaxy S22-serien kommer att vara mindre. Endast den fläskiga Ultra-versionen blir något större än sin föregångare. Man hänvisar till kända läckaren Mauri QHD på Twitter.

Om man jämför med S21 (6,2 tum) och S21 Plus (6.7 tum) så kommer S22 att vara 6,05 och S22 Plus 6,55 tum.

Mauri skriver också på Twitter att Galaxy S22 Ultra är den enda modellen i serien som får LPTO. Alltså, en teknik som låter dig skapa lågtemperatur-polykristallina kiseloxidglas. Kort sagt, en maxad och detaljrik skärm. Förbättrad pixelhantering och energispar är också att vänta.

Snålas in på material

Siktar du in dig på nästa generation Galaxy och föredrar glas som material på baksidan av din telefon, ja, då är det värstingmodellen Ultra du ska lägga väntarna på. Enligt GSM Arena är det nämligen bara den som får glas. Vanliga S22 och Plus får uppges kapslas in i plast.

Trots att det blir plast ska denna vara processad för att ge en ”premiumkänsla”.

Galaxy S22 – processor och specifikationer

Specifikationer, kul!

Det nya 4n-chipet Snapdragon 895 påstås vara chipet som döljer sig under skalet på Galaxy S22. Det eller nästa generations Exynos-chip.

Vad gäller ram är det väl hyfsat troligt att Galaxy S22 kommer med 8 gb ram, precis som sin föregångare. S22-serien kommer med all sannolikhet vara 5g-kompatibel. Batterikapaciteten väntas ligga på minst 4000 mAh – med stöd för snabbladdning. Men någon laddare följer inte med i lådan (bara sladd), det har Samsung bekräftat. Här tar man alltså rygg på huvudrivalen Apple, som slutade bjuda på laddare i och med Iphone 12-serien.

Kameran då?

När Ny Tekniks reporter testade Samsung Galaxy S21 Ultra blev han väldigt förtjust i kameran.

”En sensationell mobilkamera. Det var det redan ifjol, men då dominerades samtalet av alla skavanker som Samsung inte hunnit räta ut före premiären. I år kan vi fokusera på den fortfarande exceptionella 108 megapixel-sensorn som fångar bilder som, åtminstone i dagsljus, behåller sin knivskarpa skärpa nästan oavsett hur mycket du beskär dem” skrev Peter Ottsjö då.

Med Galaxy S22 lär Samsung knappast ta några steg bakåt. Det tisslas bland annat om att Samsung jobbar på en 200 megapixel-sensor som mycket väl kan landa i Galaxy S22 Ultra. Andra rykten påstår att Samsung kikar på sensorbaserad bildstabilisering, lik den Apple har i sin Iphone 12 Pro Max.

Zoomen som var så vass i Galaxy S21 Ultra ser ut att ta flera steg framåt i Galaxy S22. Samsung påstås ha utvecklat en periskopzoom som ger fullt rörliga linser. Jaha? Jo, det innebär att man inte behöver använda sig av elektronisk zoom för att inte tappa bildkvaliteten. Kort sagt, man ska använda sig av samma teknik som objektiv till systemkameror.

Ett annat löst rykte påstår att selfiekameran kommer att ligga under skärmen. Men den har vi hört förr va?

Vi kan nog räkna med att Ultra-versionen kommer innehålla ett mer avancerat kamerasystem än sina mindre syskonmobiler.

Släppdatum och pris Galaxy S22

Det är för tidigt att säga när Samsung Galaxy S22 släpps. Men vi kan göra kvalificerade gissningar.

Föregångaren Galaxy S21 lanserades januari 2021 under ett Galaxy Unpacked-event. Tidigare versioner har lanserats i februari, och släppts kommande månad. Så länge inte den globala halvledarbristen ställer till det för mycket känns lanseringsmånad januari eller februari 2022 rimligt.

Om Galaxy S22-serien kommer matcha S21-serien i pris så kommer den biffigaste ultra-varianten att kosta runt 15 990 SEK. Den tunnaste Galaxy S22-varianten lär gå loss på runda 10 000 SEK.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer