Asteroid i storlek med en skyskrapa ”potentiell fara” för Jorden

2018-01-18 11:10
En rejäl asteroid väntas den 4 februari att passera Jorden. Inom ett avstånd som gör att den enligt Nasa ses som en "potentiell fara". Montaget ovan har inget med händelsen att göra. Foto: IBL

En enorm asteroid rusar fram i rymden i riktning mot Jorden. Den väntas passera oss på behörigt avstånd, men anses ändå som potentiellt farlig.

Föreställ dig Dubais skyskrapa Burj Khalifa. Omvandla den nu till en sten som rusar fram genom rymden 15 gånger snabbare än världens snabbaste flygplan. Tänk nu på att den störtar mot Jorden. Skrämmande tanke, men det är precis vad den gör.

Den enorma asteroiden som fått namnet ”2002 AJ129” är på väg att passera Jorden på nära avstånd, och ”på nära avstånd” i det här sammanhanget är 11 gånger avståndet mellan Jorden och Månen.

Och eftersom Nasa ”märker” alla asteroider som kommer inom en radie av 7,4 miljoner kilometer som en potentiell fara, så räknas just kolossen ”AJ129” som en potentiell fara.

Läs mer: Nasas uppmaning till alla: ”Bygg våra raketskor”

Objektet är cirka 1,1 kilometer brett, vilket är en aning större än skyskrapan Burj Khalifa. Asteroiden far fram i en hastighet på 108 000 kilometer i timmen, att jämföra med överljudsplanet North American X-15, som tar sig fram i 7200 kilometer i timmen, förklarar Daily Mail.

Den 4 februari i år kommer stenen att passera Jorden med en marginal om 4,1 miljoner kilometer. Även om det i rymdtermer anses som relativt nära så kommer asteroiden med största sannolikhet inte att slå ner på Jorden.

Viktor Krylmark

Debatt

Läs mer