Opinion

”Tio punkter för en progressiv digital agenda”

Jonas Andersson Schwarz, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, Södertörn, och tf programchef digitala samhället, Forer.
Stefan Larsson, jurist och docent vid LTH, Lunds universitet och forskare vid tankesmedjan Fores.
Andreas Bergström, vice vd för tankesmedjan Fores. Foto: 15kstudios.com

DEBATT. Hur ska plattformsjättar som Facebook och Google regleras? Och vem tar ansvar för ai-teknikens handlingar? Progressiva digitala lösningar kommer att vara helt avgörande för Sveriges utveckling och säkerhet, skriver Jonas Andersson Schwarz, Stefan Larsson, Andreas Bergström, Fores.

Den 21 januari inrättades ett helt nytt infrastrukturdepartement med Anders Ygeman som energi- och digitaliseringsminister. Vi välkomnar tanken att samla digitala frågor, energifrågor och infrastrukturfrågor under samma paraply. Dessa frågor skär genom hela samhället och är till sin natur områdesöverskridande. Men i det 73-punktsprogram och den regeringsförklaring som statsminister Löfven presenterade lyser digitala frågor med sin frånvaro.

Om internet för 15 år sedan var en öppen, innovationsvänlig infrastruktur är nätet i dag annorlunda. Numer använder de flesta av oss digitala plattformar, byggda ovanpå den öppna infrastrukturen, som möjliggör mängder av nya, effektiva sätt att organisera samhället – men som samtidigt nästan uteslutande är privatägda och i många avseenden icketransparenta ytor. Detta väcker en rad frågor om innovationens förutsättningar och hur en plattformsmedveten politik skulle kunna se ut.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här