"Pssst... tipsa era barn om kärnteknikbranschen"

2011-02-09 06:30  
Jan Blomgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Att öka forskningen inom kärnteknik är vår viktigaste fråga och vi ser fram emot ett ökat samarbete mellan Chalmers och KTH men vi behöver också att ungdomar söker sig till området. Vi kommer att ha 5 000 lediga jobb de kommande tio åren, skriver Jan Blomgren, föreståndare Svenskt Kärntekniskt Centrum.

Fem forskare i kärnteknik presenterade nyligen sin ståndpunkt att Sverige bör satsa mer resurser inom forskning om avancerade teoriberäkningar, och de framhåller att detta vore ett värdefullt stöd för dagens kärnkraftteknik. Svenskt Kärntekniskt Centrum, SKC, som redan idag stöder de fem forskarna, delar denna uppfattning.

I likhet med de fem forskarna anser SKC att vi inte bör lägga alla resurser på antingen dagens eller framtidens kärnkraft, utan att en hälsosam mix är att föredra. Forskning på kortare och längre sikt konkurrerar inte utan stöder varandra. Detta ser jag som okontroversiellt; jag har inte träffat någon forskare i fältet som velat renodla det ena eller det andra.

SKCs stöd är idag huvudsakligen inriktat mot dagens kärnkraft, medan Vetenskapsrådet i första hand stöder framtida kärnkraft. Därmed finns idag stöd till båda delarna.

SKCs viktigaste strategiska fråga är att öka den totala volymen inom kärnteknisk forskning, och vi inbjuder andra finansiärer att samarbeta kring detta. Ett exempel är att vi för en månad sedan skrev avtal om ett nytt stort projekt (110 miljoner kronor) tillsammans med Frankrike där både dagens och framtidens teknik finns med.

Jag läser mellan raderna att ett ökat samarbete mellan Chalmers och KTH inom avancerad teoriutveckling för reaktorer är under uppbyggnad. En sådan utveckling är ytterst glädjande, och SKC ser fram emot en positiv dialog för att kunna stödja detta.

För övrigt rekommenderar jag alla ungdomar att läsa kärnteknik. Vi kommer att ha 5 000 lediga jobb i branschen de kommande tio åren.

Jan Blomgren, föreståndare Svenskt Kärntekniskt Centrum

Mer om: Debatt Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt