Fortumaffären – Världsrekord i dumhet

2015-06-14 05:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LÄSARBREV. Enda möjligheten att få igen den ofantliga köpesumman, 61 miljarder kronor, är att kraftigt höja priset för nät och överföring. Och det är kunderna som får betala, skriver Eric Anderzon, Elnätsupproret.

Fortum sålde nyligen sitt Svenska elnät till bland andra några av våra pensionsfonder. Köpeskillingen uppgår till ofantliga 61 tusen miljoner kronor, vilket fördelat blir cirka 70 000/kund.

Vi har kunnat följa debatten om köpeskillingens orimlighet i media och inte ens rådgivarna i affären förstår hur man kunnat ge tiotals miljarder mer än närmsta budgivare, och det är framtida pensionärers kapital de betalat med.

”Hur jag än räknar, så får jag inte ihop det” säger Stefan Yard till Dagens Industri. Han är professor i företagsekonomi vid Lunds Universitet och en av de mest insatta i nätkalkyler. Enda möjligheten att få tillbaka insatt kapital och avkastning på detta, är att priset för nät och överföring måste upp och de övriga nätbolagen, som har till uppgift att generera utdelningar till sina ägare, lär inte bli sena att hänga på.

Detta kommer få stora konsekvenser, inte bara för industrin utan även för folket, som måste betala dyrt för att kunna åtnjuta framtida pensioner.

Vår finansminister Magdalena Andersson gick ut och meddelade att de fattigaste pensionärerna kommer att få 400 miljoner kronor i sänkta skatter från och med nästa år, detta att jämföra med att nätbolagen kan komma att höja sina avgifter med många tusentals miljoner kronor inom kort.

De nya ägarna väljer att mörka och vill alltså inte berätta hur de har räknat, men om allt skall gå rätt till borde de som godkänt köpet ställas till svars och förklara för folket hur de tänkt säkra pensionärernas framtida avkastning.

Efter Vattenfalls köp av Nuon, övertar nu köparna till Fortums nät världsmästartiteln i skandalaffärer. Nuon är illa, men en kostnad av engångskaraktär. Nätet är kostnader vi får dras med i all evighet!

Eric Anderzon

Svenska Elnätsupproret

Mer om: Elnät Fortum

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt