Trend: Digitala bokabonnemang

2014-04-14 10:22  

Fyra svenska bolag slåss nu på marknaden för e- och ljudböcker med nya abonnemangstjänster. Inspirationen kommer från musik- och filmtjänster.

Svenska Readly och Entertainment 2 Go, eller E2GO, har just släppt varsin prenumerationstjänst för böcker.

Readly som sedan något år har en motsvarande tjänst för tidningar och tidskrifter, har bildat ett nytt bolag, Readly Books, för den nya e-boktjänsten. E2GO erbjuder sedan flera år både ljud- och e-böcker, men har just gått över till en abonnemangstjänst från en modell med poletter som man kunde använda för att läsa böcker.

– Vi tycker att detta är fördelaktigare för våra kunder, säger Pernilla Carlsson, marknadskoordinator på bolaget Frescano Group som äger E2GO.

Readly håller med.

– Vi är inte först i världen med detta. Flera internationella tjänster har startat och det håller på att hända något. Det visar att den abonnemangsmodellen inte bara passar för film- och musiktjänster, säger Kåre Halldén, vd för Readly Books.

Han betonar att e-bokutbudet innehåller all slags litteratur, inte minst illu­strerade böcker för barn och ungdom.

– Det har varit extremt eftersatt inom e-böcker. I dag har över hälften av alla femåringar tillgång till en surfplatta, och nu finns i alla fall möjligheten att föra in böcker i plattan, säger Kåre Halldén.

Ljudböcker har med cd-skivan länge haft en starkare position än e-böcker. Redan 2005 grundades mobiltjänsten Bokilur, numera Storytel. Bolaget har hunnit bli betydligt större än Readly och E2GO – omsättningen som har dubblerats de senaste åren var 67 miljoner kronor 2013.

Storytel pilottestar nu en e-boktjänst och planerar lansering i maj. Kombinationen blir alltså densamma som hos E2GO, men med tyngdpunkt på ljudböcker. Hos Storytel är läsningen och lyssnandet dock synkroniserade, så att man hela tiden är på rätt plats i boken. E2GO har inga omedelbara planer på detta.

Båda företagen fick i september 2013 konkurrens av Adlibris som då startade nättjänsten Mondo med ett ljudboksabonnemang och styckförsäljning av e-böcker.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer