Övriga nyheter

Tre nya filmidéer efter Turing

Uppslag för kommande biosuccéer? Arne Beurling, Sofia Kovalevskaja och Jöns Jacob Berzelius. Foto: TT, Wikimedia, Jack Mikrut

KRÖNIKA. Alan Turings kamp för att knäcka nazisternas kod blev nyligen film. Men nog finns fler snillen som skulle passa på vita duken? Här är tre förslag.

Publicerad

Kodknäckarna i Bletchley Park utkämpar sitt eget krig mot nazisterna. Medan soldater dör i skyttegravarna och barn med adresslappar om halsen evakueras från städerna försöker en liten grupp kryptotekniker dechiffrera de order som skickas ut från tyskarna. Deras arbete leds av den briljante, men ack så socialt kantige Alan Turing, i skådespelaren Benedict Cumberbatchs gestalt. Det är upplägget för filmen ”The Imitation Game”, som berättar Turings historia, fast med en stor nypa fri fantasi. (Som att han skulle ha varit i kontakt med spionen John Cairncross eller att maskinen Victory skulle ha gått under namnet “Christopher” efter Turings ungdomskärlek).

Nog för att Turings historia är fascinerande, så pass att den klarat sig utan filmens tillägg, men varför sluta där? Hej Hollywood, här är mina förslag på tre andra legendarer att göra film om.

Arne Beurling

Regissör: Woody Allen

Genre: Mörk komedi

Liksom Turing har svenske Beurling gått till historien för sina insatser med att knäcka koder under andra världskriget, en insats som bidrog till att hålla Sverige utanför kriget. Till skillnad från Turing uppfyllde han dock inte stereotypen om det blyga och socialt hämmade geniet.

I Allens fria tolkning får vi inblickar i Arne Beurlings kärlekshistorier och intensiva uteliv.

Det hela korsklipps med bilder från hur Beurling och hans grupp sitter böjda över pappersark med kod – inga tuggande maskiner här inte.

Sofia Kovalevskaja

Regissör: Peter Weir, mannen bakom ”Döda poeters sällskap”

Genre: Tonårsdrama

Det är sent 1800-tal och den unga Sofia drömmer om att få studera matematik, men vägen till den högre utbildningen ser ut att vara stängd för henne i hemlandet Ryssland.

Vändningen kommer när hon får chansen att flytta till Tyskland, via skenäktenskap med Vladimir Kovalevskij. (Eftersom det här är en romantisk tonårsrulle avslutas filmen i god tid före Kovalevskijs självmord).

Jöns Jacob Berzelius

Regissör: Tom Hooper

Genre: Musikal i Oliver Twist-anda

Fattige men begåvade Jöns Jacob kämpar sig igenom fosterhem och utblottad studietid, ackompanjerad av storslagna sång- och dansnummer (ett inslag Tom Hooper visade att han behärskar i och med sin jätteproduktion ”Les Misérables”). Finalen när hela ensemblen gör en dansant tolkning av de då kända grundämnena och de bokstavsbeteckningar som Berzelius kom på bör bli storartat.

Har du tips på andra personer som skulle bli bra filmunderlag? Tipsa i kommentarsfältet!

Schrödingar, Abel, Sax och Lovelace - här är läsarnas bästa filmuppslag.

Gilla Ny Teknik på Facebook