Digitalisering

Sony Ericsson toppar

Greenpeace gröna lista

Sony Ericsson
Sony Ericsson
Greenpeace sjätte kvartalsrapport om it- och telekomföretagens företagens gröna profil.
Greenpeace sjätte kvartalsrapport om it- och telekomföretagens företagens gröna profil.

Greenpeace lista över de mest miljövänliga elektronikföretagen toppas av Sony Ericsson. I samma lista rasar mobiljätten Nokia i ligan. Spelföretagen Nintendo och Xbox är listans värstingar.

Publicerad

Svensk-japanska Sony Ericsson tog sig upp i topp på Greenpeace lista. Därmed har företaget lyckats sno åt sig första platsen av mobiljätten Nokia som i fyra till fem tidigare rankningarna toppat listan. Nu rasar Nokia till plats nummer nio.

Det som gjort att Sony Ericsson lyckats klättra upp till topplaceringen är att företaget beslutat sig för att ta bort pvc-plasten, bromerade flamskyddsmedel och andra gifter från sina produkter.

Även Samsung har satsat på att tillverka allt mer miljövänliga mobiltelefoner vilket gett dem en skjuts från åttonde till andra plats.

Den här gången omfattar rankingen även tv-apparater och dataspel. Men inträdet på listan blev ingen hit för de stora spelföretagen Microsoft Xbox och Nintendo som ligger i botten av listan.

- Vi vet att farliga ämnen som bromerade flamskyddsmedel i de här spelkonsolerna sprids till vår närmiljö. De återfinns också i höga koncentrationer i och runt demonteringsanläggningar för elavfall i Kina och Indien. Det tragiska är att det inte är ovanligt att barn arbetar i dessa anläggningar.

Därför är det nu hög tid att också Nintendo och Microsoft börjar göra sina produkter gröna, säger Henrik Pedersen, miljöbiolog på Greenpeace i ett pressmeddelande.

Just nu har Nintendo 42 procent av den globala spelkonsolmarknaden. Totalt såldes 62,7 miljoner spelkonsoler i världen under 2006.

Anledningen till att Nokia rasade under perioden är att Greenpeace har gjort en stickprovsundersökning. Greenpeace har velat kontrollera om företaget följt sin policey i praktiken.

Undersökningen visade på stora brister i Nokias återvinningsprogram för uttjänta produkter i Thailand, Filippinerna, Argentina, Ryssland och Indien. En annan anledning till att Nokia rasade nedåt på listan var att den information som finns på företagets hemsida ansågs förvirrande.