Startup

Sigmastocks vill vända upp och ner på fondsparandet

Mai Thai och Nanna Stranne, grundare av Sigmastocks. Foto: Christian Granqvist
Mai Thai och Nanna Stranne, grundare av Sigmastocks. Foto: Christian Granqvist
Mai Thai och Nanna Stranne, grundare av Sigmastocks. Foto: Stina Granfors
Mai Thai och Nanna Stranne, grundare av Sigmastocks. Foto: Stina Granfors

33-LISTAN. Fondsparande kan innebära höga förvaltningsavgifter. Sigmastocks vill kapa kostnaden med hjälp av matematik och maskininlärning.

Publicerad

Aktivt förvaltade aktiefonder kostar generellt sett mer än indexfonder men kan å andra sidan ge högre avkastning. Problemet är att den högre förvaltningsavgiften på sikt kan äta upp en rejäl del av avkastningen, tack vare den så kallade ”ränta på ränta”-effekten.

Sigmastocks har därför utvecklat algoritmer som automatiskt utformar en placeringsstrategi åt användaren. Tjänsten grundar sig på finansiell forskning om nyckeltal som kan användas för att förutspå vilka aktier som kommer att ge högre avkastning än börsindex.

Sigmastocks menar att de återför kontrollen till användaren, som kan lägga upp en egen strategi med sitt sparande. Användningen av maskininlärning och artificiell intelligens möjliggör samtidigt att stora mängder data kan analyseras.

Konstant utveckling sedan lansering

Idén började som ett examensarbete på Chalmers tekniska högskola. Bolaget grundades 2014 av Nanna Stranne och Mai Thai. Tjänsten lanserades redan samma år och har sedan dess genomgått konstant utveckling. Idag har den tusentals användare, enligt företaget självt.

– Våra huvudsakliga konkurrenter är främst utländska. Vi inspireras mycket av hur Wealthfront och Betterment driver sin marknadsföring, men det finns ingen aktör idag som kan erbjuda det vi gör, det vill säga en helt digital och automatiserad tjänst för att ta fram och förvalta aktieportföljer, säger Nanna Stranne.

Sigmastocks planerar att lansera tjänsten i något nordisk land redan i år, därefter resten av Norden och Nederländerna.

Uppdaterad version: I en tidigare version av texten stod att tjänsten automatiskt utför handeln. Korrekt är att användaren själv måste klicka köp eller sälj.

Sigmastocks

Gör: Utvecklar en tjänst som med hjälp av finansiell matematik och maskininlärning automatiskt sköter aktieportföljer.

Ort: Göteborg.

Startår: 2014

Anställda: 14 stycken.

Omsättning: 1,03 MSEK (2017)

Finansierig: Inledningsvis mjuk finansiering från bland annat Almi företagspartner, senare riskkapital. Har tagit in cirka 11 miljoner kronor.

Huvudägare: Nanne Stranne, Mai Thai och Carl Lindberg