Startup
Rekordår för svenska startups – speciellt de miljömedvetna
32 miljarder kronor! Efter jätterundor från Northvolt och Klarna slår investeringarna i svenska teknikbolag nytt rekord, enligt en ny rapport från Atomico. ”Sverige fortsätter att överprestera”, säger rapportförfattaren.
Investeringarna i svenska teknikstartups går mot en ny toppnivå under 2019, enligt årets upplaga av rapporten State of european tech från Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico. Totalt handlar det om investeringar på över 32 miljarder kronor.
Siffran har fått draghjälp av två jätterundor från Klarna och Northvolt. Batteribolaget lyckades få in knappt nio miljarder kronor i kapital under året. Om inget oväntat inträffar under årets sista månader blir det Europas största kapitalrunda i år.
– Tack vare Northvolt och Klarna blir det här ett rekordår för kapitalinvesteringar, och Sverige som land fortsätter att överprestera, säger rapportförfattaren Tom Wehmeier, partner på Atomico, till Ny Teknik.
Trenden går igen i Europa som helhet. Medan investeringarna i techbolag minskat i både USA och Asien ökar de europeiska investeringarna från 237 miljarder kronor förra året till 330 miljarder kronor i år.
Trots diskussioner om en kommande lågkonjunktur tror Atomico att trenden kommer att hålla i sig även under 2020. Tom Wehmeier pekar på att 2019 även varit ett rekordår för investeringsfonder som nu fyllt på kassan.
– Vi förväntar oss en ökad tillväxt även om den makroekonomiska situationen förändras, säger han.
Också här finns flera färska svenska exempel. Creandum startade i somras en ny fond med 2,8 miljarder kronor i kassan, förra veckan kom nyheten om att EQT Ventures samlat på sig 7 miljarder kronor till en ny fond som ska investera i techbolag, vilket under den här veckan följdes upp med Northzones nya fond på 4,9 miljarder kronor.
Startups med syfte får mer pengar
Sverige får också en förhållandevis stor del av investeringarna inom två tunga områden. Det ena är så kallad deep tech, det vill säga bolag med egna innovationer som ofta har en stark ingenjörsbas. Här finns bolag som sysslar med artificiell intelligens, big data och robotik – och Stockholm är enligt Atomico det tredje största fästet för deeptechbolag i Europa.
Den andra genomgående trenden är vad Atomico kallar för syftesdrivna startups, företag vars innovation eller affärsmodell kan få stor påverkan på samhället eller miljön. Investeringarna i den typen av bolaget har mer än dubblats från drygt 18 miljarder kronor förra året till över 42 miljarder i år. Andelen av de totala investeringarna som går till syftesdrivna bolag ökar samtidigt från 6 till 12 procent.
Rapporten lyfter tre svenska bolag som exempel på trenden. Förutom ovan nämnda Northvolt finns också nätläkartjänsten Kry och elflygplansstartupen Heart Aerospace med på listan.
– Northvolt är ett starkt exempel på detta, och jag tror att det är ett tydligt tecken på en bredare trend där Sverige är en global ledare på att bygga teknikföretag med starka syften, säger Tom Wehmeier.
De är inte ensamma, nästan vart tionde syftesdrivet bolag i Europa finns här i Sverige, enligt Atomico.
På frågan om det finns något vi i Sverige konstaterar Tom Wehmeier att vi fortsatt ligger bra till, men konstaterar att det finns åtminstone två orosmoln.
– I Stockholm finns fortfarande utmaningar kring bostadsmarknaden som utgör hinder för att ekosystemet ska kunna växa. Och skattreglerna kring personaloptioner har länge pekats ut som ett problem för att attrahera talang. Kan de problemen åtgärdas kan Sverige göra ännu bättre ifrån sig, säger han.