Övriga nyheter

NCC:s tre vägar till vassare etik

Gunnar Bäckström, etikchef NCC. Foto: Erik Måtrtensson
Gunnar Bäckström, etikchef NCC. Foto: Erik Måtrtensson

Efter återkommande skandaler insåg NCC att tjusiga formuleringar om etik och moral inte var tillräckligt. Nu har bolaget tagit fram handfasta hjälpmedel för ledning och anställda.

Publicerad

2001 avslöjade tre tidigare NCC-anställda en omfattande kartell. Därefter reviderade byggbolaget sin uppförandekod och skrev i årsredovisningen att man ”på allvar tagit tag i etik- och värderingsfrågorna”.

Det hjälpte inte, några år senare anklagades NCC för kartellverksamhet i Norge.

– Då insåg vi att det krävdes en större kraftsamling. Nu har vi infört tre viktiga nya funktioner, säger Gunnar Bäckström, etikansvarig på NCC.

1. ”Ask Me” är en hjälpfunktion dit anställda kan vända sig för att få svar på etiska frågor. Exempelvis: ”Är det tillåtet att sponsra en kort utbildningsresa för en liten grupp av offentliga tjänstemän till ett grannland?” Svarar på frågorna gör ett 40-tal specialutbildade anställda, som har högt förtroende hos sina kolleger. De får ungefär sex frågor i månaden. Förra året var siffran fyra.

– Jag tror det indikerar ett ökat intresse för frågorna, som också är mer avancerade i dag, säger Gunnar Bäckström.

2. ”Tell me” är en ny visselblåsarfunktion. NCC har haft en tidigare, men denna gång hoppas ledningen visa att man tar problemen på allvar. Den som anmäler en oegentlighet kan göra det via en extern sajt, e-post eller telefon, som ska garantera anonymitet. Visselblåsaren får dessutom ett kvitto på sin anmälan, och bolaget försäkrar att alla tips utreds och sedan rapporteras till styrelsen.

– Nu har vi ungefär 30 anmälningar under rullande tolv månader, varav hälften varit skarpa. Det är en ökning, och det är bra, säger Bäckström.

3. Etikutbildning av samtliga anställda. NCC har på två år haft kurser med 15 000 av sina drygt 18 000 anställda. Alla exempel som används är baserade på fall som skett inom företaget,

– Ingen ska kunna säga att ”det där gäller inte oss”, säger Gunnar Bäckström.

Arbetet fortsätter. Förra sommaren framkom att några av bolagets asfaltläggare fått en smörgåstårta och lite småpengar för att göra några villaägare en extratjänst.

– Det är inte tillåtet. Vi hade kunnat förlora hela kontraktet med kommunen, så vi måste bli bättre på att lära ut konsekvenserna av det som många kan uppfatta som marginella misstag.