Samhälle

Nationellt register ska hitta biverkningar av coronavaccin

Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Foto: Heiko Junge/NTB/TT

När ett vaccin mot coronaviruset kommer och svenskar kan börja vaccinera sig kommer ett nationellt vaccinregister upprättas. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Publicerad

Registret ska sammanställa information om vem som vaccinerats, när det skett och vilket vaccin som getts och är tänkt att påskynda upptäckter av eventuella, och ovanliga, biverkningar av coronavaccin.

– Vi planerar att koppla samman information från vaccinationsregistret med information från andra hälsodataregister, säger Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, till Ekot.

Bakgrunden till registret är att i möjligaste mån undvika en situation liknande skandalen med Pandemrix-vaccinet, då hundratals barn drabbades av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensa.

– Vi kan inte, vid ett godkännande när man har några tusen patienter, utesluta att det skulle kunna hända någonting när man vaccinerat en miljon personer. Det är en omöjlighet att göra på förhand, säger Ulla Wändel Liminga.