Populärteknik

Mystisk vattenvirvel nära Citybanans sänktunnel

En liten virvel i vattnet, ungefär som när man drar ur proppen i handfatet. Det upptäckte Alexander Wahlund när han passerade Riddarfjärden i Stockholm. Se virveln i spelaren ovan.

Publicerad Uppdaterad

I närheten, på botten av vattendraget, ligger Citybanans sänktunnel. Alexander Wahlund gjorde genast kopplingen till tunnelbygget.

- Självklart gjorde jag det, berättar han.

Men Eva Rådmark Herrder, kommunikationschef på Citybaneprojektet, gör inte samma koppling.

- Vi har inget läckage i tunneln, det är så torrt och fint så, säger hon.

Efter att ha tittat på filmen konstaterar hon att virveln fanns längre österut än sänktunneln.

- Virveln är väldigt nära Gamla Stans tunnelbanenedgång. Jag kan inte se att den har med Citybanan att göra. Om det skulle läcka in i Citybanan har vi kontrollsystem för det som skulle slå larm, säger hon.

Även pressavdelningen på landstingets trafikförvaltning, som äger tunnelbaneanläggningen i Stockholm, har tittat på filmen. Presskommunikatör Jesper Pettersson är aningen förbryllad över virveln, men tror inte att den har orsakats av läckage i Gamla Stans tunnelbanestation.

- Om det hade varit ett läckage i någon av våra anläggningar så borde det ha kommit fram vid det här laget, säger han.

Delar av tunnelbaneanläggningen, till exempel teknikutrymmen och tunnlar, ligger under vattennivån ungefär där virveln uppstod.

- Vi måste undersöka mer vad virveln kan bero på, säger Jesper Pettersson.

Alexander Wahlund upptäckte virveln i förra veckan, på torsdagsmorgonen. När han passerade samma plats i måndags morse kunde han inte se att den var kvar.

Har du en tanke om vad virveln kan bero på? Mejla redaktionen@nyteknik.se eller skriv en kommentar nedan.