Populärteknik

Här är vinnarna i Ny Tekniks pepparkakstävling 2015

Vinnarbidraget: Curiosity på Mars.
Niclas Evestedt, Robin Lilja och Jonatan Blom tog andra pris.
Delat andrapris gick även till Anders Persson och son.
Vinnarbidraget: Curiosity på Mars. Se en större version till höger.
Niclas Evestedt, Robin Lilja och Jonatan Blom tog delat andrapris med sitt bygge. (Större version till höger)
Anders Persson och hans son tog en delad andraplats.
Hans i Kiruna ligger bakom detta tjusiga lokomotiv.
Anders har skickat in flera imponerande teknikbyggen, juryn fastnade dock särskilt för denna spis, med riktiga pepparkakor på plåten.
Från Sylvia kommer Pettsons tomtemaskin. “För att ej avslöja bluffen kan varje smula förtäras”, försäkrar hon.
Östen bidrar med sina egenhändigt skapade pepparkaksformar, juryn gillade särskilt denna moped.
Helen bidrar med lokomotivet Rocket. Så här skriver hon själv: ”Rocket var det första, praktiskt användbara ånglokomotivet och det konstruerades av George och Robert Stephenson. De vann en tävling med detta lok år 1829”.
Tom har skickat in en bild på tanken som hans då 12-årige son Philip bakade till förra julen.
Hannes med familj har skapat denna väderkvarn med roterande vingar, efter en förlaga i trä. ”Allting är ätbart. Som axel för vingarna och huset användes tjock polkagrisstång. För att huset skulle kunna rotera kring basen utan att gå sönder gjorde vi två "glidskivor" vilket bestod av pepparkaksrondeller med glidytan belagd med smält socker”, skriver han.
Sverker och André på Redcrab Studio ligger bakom denna tjusiga båt. De beskriver att ”Skrovet är byggt som ett gammalt träskrov med "plank" och spant. Båten består av pepparkaka, kristyr och gelatinblad (förutom glasskivan som genomskär skrovet)”.
Clas ligger bakom ”En magnetkamera för tomten, preliminära resultat tyder på att såväl anteriora som posteriora cingulum är aktiverade”.
Fredrik med döttrarna Matilda och Tyra, 9 och 7 år gamla, har bakat farfars bil, en Kalmar Tjorven -71. ”Precis som originalet är pepparkaksversionen högerstyrd och har skjutdörrar”, skriver han.
Erik har bidragit med detta hus, som är försett med en egen transformatorstation, inspirerad av sitt arbete som kontrollanläggningskonstruktör för underhåll och modernisering av transformatorstationer…
…”Transformatorstationen är inspirerad av en mindre station på landsbygden med en matande ledning på förslagsvis 40 kV, transformator 40/10 kV och ett ställverk med utgående kabel. Kanske lite väl tilltagen station för ett enda hus… Men platsen hemma tillåter inte fler pepparkakshus”, skriver Erik.
Anders är skaparen bakom denna unika motorsåg, ”den är inspirerad av olika märken, så den ser inte riktigt ut som någon på marknaden” enligt honom.
Christina har byggt ett flerfamiljshus i Jugendstil, med inspiration från boken ”Så byggdes husen”.
Staffan har byggt ett pepparkaksfartyg inspirerat av lastfartyget Pavona från Kungshamn som är byggt 1951 i Holland, som han stött på under sina semestrar i Kungshamn. Hustrun Christina skickade in bilden.
Peter har skickat in en pepparkaksversion av Pressgrannars tryckpress, som även prytt företagets julkort. ”Pressen är en Regioman från Manroland bestående av 6 tryckverk och 2 falsar och en kapacitet om 96 sidor tabloid i fyrfärg och en hastighet av 75.000 ex/h”, berättar han.
Hjalmar har tillsammans med sin familj byggt en 50-talsradio. ”Syrliga band har tvättats och satts på pepparkakslådan för att efterlikna den röda plasten. Fransk nougat fick bli knappar och rabarberstång handtag”, skriver han.
Emma bidrar med en ätbar dator.
Lennart, som arbetat som rederiinspektör, har skickat in ett bygge med några år på nacken. Besättningen på tankfartyget Alcedo hjälptes alla åt i jobbet med skapandet av pepparkakshuset, kocken Jan Klint ledde jobbet tillsammans med 2e maskinisten som gjorde ritningarna.
Joakim med familj skickade in fyra tjusiga bidrag, där den Star Wars-inspirerade AT-AT Walkern föll juryn lite extra i smaken.
Maria har byggt en skalenlig kopia av Skrotnisses lekpark i Trollhättan.

BILDSPEL. Vår tävling ledde till fantastiska tekniska bakverk, skapade av läsekretsen. Se alla bidrag här!

Publicerad

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →

Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.


Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här