Innovation

Här är Samsungs vikbara telefon

Den vikbara skärmen. Klicka vidare för att se hur telefonen ser ut ihopfälld. Foto: Samsung
Den vikbara skärmen. Klicka vidare för att se hur telefonen ser ut ihopfälld. Foto: Samsung
Ihopfälld används en annan skärm på samma sätt som på en vanlig mobiltelefon. Foto: Samsung
Ihopfälld används en annan skärm på samma sätt som på en vanlig mobiltelefon. Foto: Samsung

Efter flera år av spekulationer har Samsung nu visat upp nästa generations mobiltelefon.

Publicerad

Samsung kan med viss tyngd hävda att de lett vägen när det kommer till skärmteknik i mobiltelefoner. Och nu är de först ut – åtminstone bland de stora tillverkarna – med en telefon med vikbar skärm. Efter år av rykten och spekulationer visade den sydkoreanska elektronikjätten upp telefonen på sin utvecklarkonferens i San Francisco.

Ihopfälld ser den ut som en ovanligt tjock men annars traditionell smartphone, och man använder den då också precis som en sådan via något Samsung kallar ”omslagsskärmen”.

Men inuti ryms en skärm som går att veckla ut till en minisurfplatta på 7,3 tum. Den ska kunna visa tre appar samtidigt. Den mer kvadratiska formen innebär en ny formfaktor så annorlunda att alla appar som ska fungera till den kommande telefonen lär behöva redesignas. Det var därför inte så överraskande att en representant från Google bjöds upp på scenen för att försäkra oss om att operativsystemet Android kommer att stödja Samsungs nya bildformat.

Samsung kallar skärmen ”infinity flex display”, men hade täckt för delar av telefonen för att inte avslöja namnet på den. Den ska kunna vikas utan några kvalitetsförsämringar ”hundratusentals gånger”, vilket verkar ligga i linje med uppstickaren Royoles Flexipai.

– Vi har varit tvungna att utveckla en ny typ av skyddande polymer som är flexibel och motståndskraftig, sa Samsungs Justin Denison, utan att förklara i detalj hur Samsungs ingenjörer lyckats.

Denison berättade vidare att den vikbara telefonen bara ska ses som början på en ny era: Samsung kikar redan på skärmar som går att rulla ihop eller som är töjbara.

Den karismatiske chefen DJ Koh kallade inte helt oväntat den nya vikbara telefonen för en revolution.

Utöver att det än så länge inte är känt vad telefonen kommer att heta så vet vi inte heller något om vad den kommer att kosta. Men den lär lanseras inom kort, Samsung uppgav nämligen att den vikbara modellen mer eller mindre är redo att börja massproduceras.