Gjutet papper ska ersätta plast i fordonsdetaljer

2015-12-04 06:41  

Huvudingrediensen är träfibrer och bio­baserade bindemedel. Resultatet kan bli både möbler och fordonsdetaljer. Den nya biokompositen lanseras inom kort.

Stockholmsföretaget Organoclick slog igenom med miljömärkt trä skyddat mot både röta och eld. Virket sålde bra och bolaget var år 2013 med på Ny Tekniks 33-lista som ett av Sveriges hetaste unga teknikföretag.

Nu jobbar bolaget med en ny biokomposit.

– De första produkterna tillverkade av det nya materialet kommer att lanseras i början av nästa år, säger Mårten Hellberg, vd för Organoclick.

Den består av träfibrer och ett biobaserat bindemedel – det vill säga hundra procent förnybart material. Användningsområden kan exempelvis vara möbler eller stora, komplexa detaljer för fordon.

– En spännande sak med det här materialet är att man gjuter det och man kan då använda det till stora grejer och i vilka former som helst, säger Björn Florman, vid Materialbiblioteket.

Organoclick har tillsammans med en ingenjörskonsultfirma också uppfunnit metoden att framställa det tredimensionella materialet, det vill säga gjutningen med vilken 3-dimensionella produkter upp till 2,5 x 1,5 x 1 meter kan tillverkas. Biokompositen kan användas på områden där man normalt sett gjuter i termoplast, härdplast eller metaller – material som inte är förnybart.

Densiteten kan bli upp till 900 kilo per kubikmeter. Det innebär en densitet mellan en MDF-skiva och en HDF-skiva.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Se det nya materialet

  • Ny Teknik sam­arbetar med Material­biblioteket som ställer ut nya material. Där kommer du att kunna se biokompositen.
  • Materialbiblioteket finns på Stockholmsmässan i Älvsjö.
  • Mer information: www.materialbiblioteket.se

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer