Fitbit Surge – träningsarmbandet som jag inte behöver

2015-05-01 05:30  
Enligt manualen ska batteriet i Fitbit Surge hålla i sju dagar, jag lyckas pressa den till max tre och en halv dag. Foto: Jörgen Appelgren

Träningsklockor och armband är årets riktigt stora fluga. Ny Teknik har prövat ett av de mest uppmärksammade – Fitbit Surge.

Jag är inget träningsfreak men jag rör på mig hyfsat mycket och äter ganska bra. Det visste jag innan jag började med Fitbits hälso- och träningsarmband Surge.

Vad jag inte visste var exakt vilken puls jag har i viloläge eller hur många minuter jag vaknar eller sover oroligt om nätterna. Jag visste inte heller att jag var i så pass god form som jag tydligen är eller att jag måste anstränga mig ordentligt för att inte gå 10 000 steg om dagen. Kul!

Den här typen av armband/smartklocka är en produktkategori som under lång tid har funnits i periferin men under de senaste månaderna fullständigt exploderat när det gäller utbudet från hemelektroniktillverkarna.

De stora har lanserat sina varianter – Microsoft, Apple, Samsung, LG, Garmin och så vidare. Till det kommer en uppsjö mer specialiserade företag som Jawbone, Withings och Misfit. Fitbit är en av dessa, grundat redan 2007, som hoppas att få skörda frukterna när marknaden nu har tagit fart.

Surge är en sorts smartklocka med funktioner för att mäta puls, steg, gps och logga träningssessioner. Data synkas med en app på telefonen eller med datorn. Appen innehåller ganska lite information, men företagets sajt innehåller massor med statistik.

För en person som går i gång på att logga saker, hålla koll på aktiviteter och att titta på fint uppställd statistik – det vill säga jag själv – är det här närmast beroendeframkallande.

Samtidigt ska klockan/armbandet bäras dygnet runt varje dag. Det är inte särskilt skönt – gummiarmbandet blir svettigt och klockan är stor och lite kantig. Den är dessutom ganska ful. Min helt vanliga klocka, Edifice från Casio, är betydligt snyggare och behagligare att ha på om dagarna.

Ytterligare ett aber är inmatningen av vad du äter. Det ska jag göra manuellt på webbsidan och det finns inte mat eller maträtter på svenska utan jag måste först försöka översätta dem till engelska. Det håller några dagar, sedan ger jag upp.

De flesta smarttelefoner har appar som gör ungefär samma sak, räknar steg och håller koll på sömnen med mera, men Fitbits Surge gör det noggrannare och bättre.

En invändning mot den här typen av prylar är att det känns klart integritetskränkande att låta en okänd part logga och spara min mest personliga hälsoinformation. Men, det är ett svagt argument eftersom det troligen bara är en vanesak.

Själv använder jag främst en träningsapp på min telefon som heter Endomondo. Jag klarar mig fortsatt bra med den, men det har varit riktigt kul att se hur Fitbit uppdaterar mina cykelturer med pulsinformation och dessutom automatiskt lägger till promenadpass baserat på hur mycket jag har gått under dagen.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Fitbit Surge

Pris: Omkring 2 500 kronor.

Kommunikation: Bluetooth 4.0.

GPS: Ja.

Kompatibel med Android, IOS och Windows Phone.

Produktkategori: Smartklocka, träningsarmband, aktivitetsarmband.
 

Tummen upp:
  • Loggar noggrant steg, puls och träning.
  •  En mängd intressant statistik.
  • Hittar snabbt gps-signalen.

Tummen ner:

  • Inte särskilt snygg.
  •  Ganska obekväm.
  • Omständligt att mata in data om vad man har ätit.
  • Innehållsfattig app.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer