Innovation

Enkelt beräkna tyngden på snö

Jim Steenburgh testar skidorna i nysnön Foto: University of Utah
Jim Steenburgh testar skidorna i nysnön Foto: University of Utah

Amerikanska meteorologer har utvecklat ett enkelt sätt att förutsäga både snömängd och tyngden på snön i ett annalkande snöväder

Publicerad

Kaos i trafiken, tak som rasar och snötyngda träd som faller över kraftledningar. Sverige hukar under snömassorna och i södra Sverige är snödjupen rekordhöga.

Men för samhällets beredskap är det inte bara mängden snö som spelar roll, utan också massan eller vatteninnehållet i snön. Den varierar mellan knappt 30 kg per kubikmeter för fluffig nysnö till 200 kg per kubikmeter för våt nysnö. Och tyngden blir därefter.

Nu har meteorologer vid universitet i Utah utvecklat en enkel modell för att snabbt beräkna såväl snömängd som tyngden på snön i ett annalkande snöväder. Efter att ha studerat 457 vinterstormar under åtta år konstaterade Jim Steenburgh och hans kollegor vid University of Utah att det räcker med bara två parametrar för att få fram såväl snömängd som densiteten på snön; temperatur och vindhastigheten på bergskammar.

Metoden har nu börjat användas av den nationella väderlekstjänsten i Utah, dels för att öka beredskapen för snöväder men också för att förutsäga laviner. Enligt forskarna kan modellen lätt justeras så att den kan användas på olika platser över världen.