Digitalisering

Corona-sms skickas till hela Sverige

På måndag kan hela Sverige få ett sms-pling från Folkhälsomyndigheten i mobilen. Arkivbild Foto: Amir Nabizadeh/TT
På måndag kan hela Sverige få ett sms-pling från Folkhälsomyndigheten i mobilen. Arkivbild Foto: Amir Nabizadeh/TT

Hela Sveriges befolkning ska informeras om coronareglerna i ett massutskick av sms. I 22 miljoner meddelanden uppmanas alla att följa smittskyddsråden inför jul och nyår.

Publicerad

De nya nationella föreskrifterna och råden för att förhindra smittspridning börjar gälla på måndag. De ersätter de lokala råden.

För att ingen i landet ska missa det har regeringen gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skicka ut sms till hela befolkningen. Det ska ske i nära anslutning till att de nationella råden träder i kraft.

Massutskicket görs med hjälp av de fyra största mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre. Enligt uppgift finns runt 22 miljoner abonnemang i hela landet.

Uppmanar att följa råden

Myndigheterna kommer i sms:et också att passa på att uppmana allmänheten att följa råden mot smittspridning inför helgerna.

Massutskicket ingår inte i systemet för viktig meddelande till allmänheten, VMA, utan är något helt nytt.

VMA har kunnat skickas ut som sms sedan 1 juli 2017, till människor som befinner sig i ett visst område. Det är ett komplement till meddelande i radio och TV. VMA används dock bara för att varna när något allvarligt har hänt som utgör omedelbar fara för liv, hälsa, egendom eller miljö.