Digitalisering

Bolaget som ger stenkoll i gruvan

Gränssnittet i Mobilaris programvara ger god överblick. Här är flera gruvarbetare samlade på ett ställe, men några är på andra platser. De olika nyanserna i gråskalan visar på vilket djup gruvgångarna sträcker sig. Foto: Mobilaris
Gränssnittet i Mobilaris programvara ger god överblick. Här är flera gruvarbetare samlade på ett ställe, men några är på andra platser. De olika nyanserna i gråskalan visar på vilket djup gruvgångarna sträcker sig. Foto: Mobilaris
Peter de Bruin på Ericsson visar hur gasmätaren i Kankbergsgruvan fungerar. Mätaren är en del av systemet Boliden, Mobilaris och ABB skapat för att avgöra hur mycket ventilation som behövs. Foto: Boliden
Peter de Bruin på Ericsson visar hur gasmätaren i Kankbergsgruvan fungerar. Mätaren är en del av systemet Boliden, Mobilaris och ABB skapat för att avgöra hur mycket ventilation som behövs. Foto: Boliden
Hans Wahlquist Foto: Mobilaris
Hans Wahlquist Foto: Mobilaris

Luleå-företaget Mobilaris har gett gruvbolagen ögon. Nu kan de se vad som sker under jord – och öka både säkerhet och effektivitet.

Publicerad

Det är sällan det går som man tänkt sig. John skulle komma med borriggen klockan 11.00, men anlände först 12.21. Han hade blivit tvungen att byta en hydraulikslang. Maria hade tänkt sätta 65 bergbultar men berget visade sig vara sprödare än väntat. På grund av annan trafik i gruvan måste hon vänta en timme på att hämta fler.

Så har det varit under jord. Fram till nu.

– För 15 år sedan hade vi möten på morgonen där alla fick sina arbetsorder. Sedan försvann folk ner i gruvan och vi andra hade ingen koll på vad de gjorde. Nu kan vi göra kortsiktiga omplaneringar när saker inte fungerar som de ska, säger Bolidens gruvdirektör Mikael Staffas.

I dag kan personal sitta i en driftcentral och följa flödet via storbildsskärmar och en visuell 3d-representation av gruvan. De kan förresten göra det via en surfplatta också.

Det som gjort den här tekniken möjlig är trådad och trådlös kommunikation, automationssystem från ABB och banbrytande programvara från Luleå-företaget Mobilaris. Via Mobilaris plattform kan gruvbolag som Boliden få realtidsinformation om var personal, utrustning och maskiner befinner sig. Ändå vill inte Hans Wahlquist, ansvarig för strategisk produktledning och affärsutveckling på Mobilaris, kalla det ett positioneringssystem.

– Jag brukar säga till mina medarbetare att om de kallar det vi gjort ett positioneringssystem så får de böter. Det är ett beslutstödssystem med många inputs som ökar effektiviteten.

Med ”inputs” menar Wahlquist positionsdata och sensordata via uppkopplad utrustning, produktionsdata från maskiner och planeringsdata.

Effektivitet är ett mål med tekniken, ett annat kan vara säkerhet. Boliden var en tidig Mobilaris-kund, och med ny kunskap om var personalen befinner sig går det vid ett tillbud eller en olycka att snabbt få reda på vilka som tagit sig till en räddningskammare och vilka som fortfarande söker sig mot dem.

Mobilaris har sedan 2012 ökat från elva till 45 anställda. 2014 omsatte de strax under 13,7 miljoner kronor, en siffra som stigit till drygt 34,4 miljoner kronor i fjol. Atlas Copco är så förtjusta i tekniken att de nyligen köpte 34 procent av företaget. Och världens största guld-gruvebolag, kanadensiska Barrick, använder numera Mobilaris lösningar. Barrick använder plattformen för att öka sin produktivitet.

– Vi gjorde en ny och unik grej genom att stänga loopen mellan planering och verklighet. Genom att integrera planeringssystem och koppla information till hur det faktiskt är får man nu plötsligt möjlighet att hantera situationer då saker inte går som planerat.

Personalen i driftcentralen kan omplanera och automatiskt skicka ner nya arbetsorder till maskinoperatörerna via en app. Driftledningen kan i 3d-kartan se vilka produktionsområden som går enligt plan i grönt och de där man ligger efter plan i rött.

Luleå-företaget anstränger sig för att vara teknikagnostiska så att olika gruvor kan använda olika typer av kommunikations- och positioneringsinfrastruktur. Just nu är det vanligt att bygga wifi-nät i gruvor och använda wifi-taggar på personer, maskiner och utrustning. För mer exakt positionering finns det andra tekniker som bland annat ultra wideband eller rfid.

– Vi är unika med att kunna integrera olika tekniker till en helhet, säger Wahlquist.

Ett annat nästa steg är att ge den informationen driftcentralen får också till gruvarbetarna.

– De ska ha ett Google för gruvan i sin ficka. Den som kör bultriggen kan se att den tidigare planerade rutten inte är bra, för det är ett avbrott där. Det skapar medvetenhet. Trafikproblemen är stora i gruvor.