Krönikor

Är ni redo för 500 miljarder uppkopplade prylar?

Helen Ahlbom, telekomreporter.
Helen Ahlbom, telekomreporter.

KRÖNIKA. Det gäller att hänga med. Det finns redan forskare som drömmer om ”internet of nanothings”.

Publicerad

”Tänk om. Tänk om det finns 50 miljarder uppkopplade prylar år 2020. En astronomisk siffra.”

Så sa Ericssons nätchef Johan Wibergh på mobilmässan i Barcelona i februari 2009. För att betona osäkerheten hade han satt ett frågetecken efter siffran i presentationsmaterialet.

Då fanns det ungefär 5 miljarder mobilabonnemang anslutna till nätet. Så talet om att antalet anslutningar skulle bli hela tio gånger fler på tio års sikt överraskade.

Som underlag för den hisnande nya siffran talade Ericsson om att koppla upp allt från kameror och tvättmaskiner. Bilar skulle anslutas till smarta vägsystem för att öka trafiksäkerheten, och bränsleförbrukningen skulle minskas genom att styra energianvändningen.

Sedan premiärlanseringen har Ericsson upprepat mantrat ”50 miljarder prylar” tusentals gånger. Frågetecknet är borta sedan länge.

Andra har hängt på. Både konkurrenter och kunder. Huawei och Cisco har numera samma prognos.

Då passar Ericsson på att höja insatsen. På årets mobilmässa i Barcelona talade den svenska mobiljätten om 500 miljarder.

500 miljarder uppkopplade prylar är ett av ”kraven” på 5g, nästa generations mobilnät, som ska vara klart för användning 2020.

Det betyder ungefär 50 uppkopplade apparater per invånare.

Det ska inte tolkas som att Ericsson numera räknar med 500 miljarder anslutningar redan 2020. Men kanske någon gång före 2030.

Ericsson vill inte låsa sig för någon tidpunkt.

Denna gång talar Ericsson om att koppla upp mängder av sensorer i allt från livsmedelsförpackningar och skjortor till pappersdokument och glödlampor. Och då drar förstås siffrorna iväg.

Det här kallas ibland ”Internet of things”, prylarnas internet. Men allt oftare om ”Internet of everything”.

Det finns till och med forskare som drömmer om ”Internet of nanothings”. Där nanosensorer i människokroppen och naturen ska ge full koll på utvecklingen. Och då får väl Ericsson göra ytterligare en prognoshöjning:

”Tänk om. Tänk om det finns 5 000 miljarder uppkopplade sensorer år 2040.”

Tanken svindlar. Det gäller att vi andra också hinner tänka efter.

Vill vi? Kan vi? Bör vi?