Efter storbranden: ”Kan rädda 90 procent”

2014-08-19 12:01  
Det brandskadade virket i Västmanland måste ha samma egenskaper som vanligt timmer för att kunna sågas upp. Foto: TT

Sågverket Karbenning startar provsågningar av virke som skadats i den stora skogsbranden. <br/>- Jag tror att vi kan rädda 90 procent, säger ägaren Karl Hedin.

Den stora skogsbranden i Västmanland har brandskadat stora mängder virke. Träindustriföretaget AB Karl Hedin ska ta reda på hur mycket som ändå kan tas till vara.

- Jag tror att vi kan rädda 90 procent av det timmer som normalt skulle ha sågats, säger ägaren Karl Hedin.

De närmaste veckorna startar provsågningar i företagets sågverk i Karbenning i området. Förhoppningen är att det enbart ska vara barken som är skadad, medan veden innanför är intakt. För att ta reda på det ska det brandskadade virket sågas upp på vanligt sätt, torkas och därefter undersökas.

- Vi måste vara helt säkra på att virket har samma egenskaper som vanligt timmer. Styrkan måste exempelvis vara densamma och det får inte uppföra sig annorlunda vid impregnering, säger Karl Hedin.

Han berättar att företaget har tidigare erfarenhet av brandskadat virke. För cirka fem år sedan sågades ett mindre parti upp i Estland utan problem.

Brandskadade stockar som normalt skulle ha flisats och använts i massaindustrin måste däremot få ett annat användningsområde eftersom sotpartiklar annars kan ge fläckar i pappersproduktionen. Fliset kan istället komma att brännas i kraftvärmeverk.

Oavsett vad provsågningarna i Karbenning får för resultat så är det för tidigt att gå ut och ta redan på virket efter branden.

- Det brinner fortfarande i marken, säger Josefina Sköld på Skogsstyrelsen.

Myndigheten varnar för att det är förenat med mycket stora risker att befinna sig det brandskadade området, och att det kan ta flera månader innan det är säkert att gå ut i skogen. Ett dilemma är att virket tar stryk om det ligger kvar i skogen över nästa sommar. Då riskerar träden att torka ut och kan inte sågas upp. Ett annat hot är skadeinsekter.

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Skogsbrand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer