Karriär

Världens mest omstörtande innovationer

Preventivemedel som p-piller eller glödlampan, är innovationer som hyllas. Foto: Colourbox
Preventivemedel som p-piller eller glödlampan, är innovationer som hyllas. Foto: Colourbox

Den bästa innovationen? Hjulet eller verktyget mot grammatiska snedsteg. Eller uppfinningen som räddar kvinnoliv.

Publicerad

Vad är en bra innovation? En snudd på omöjlig fråga, ska det visa sig. När Ingenjörskarriär ställer två teknikexperter mot väggen i detta ärende slirar de på svaret. Men till slut bringar de klarhet i dimman.

-Det är viktigt att först definiera vad som är en innovation. Under senaste Almedalsveckan pratade alla om innovationer i alla sorters sammanhang. Det är bekymmersamt, säger Hans Möller, vd på Ideon Science Park i Lund.

Han tillägger att för Ideon är en innovation följande: En uppfinning eller ett forskningsresultat som löser ett problem och som finns på en marknad, eller som skulle kunna finnas på en marknad, där folk är villiga att betala.

Vad tycker du är den bästa innovationen?

-Pratar vi nutid så säger jag mobiltelefonen. Den har haft en avsevärd påverkan på samhället och på vår vardag. Om vi pratar någonsin blir det svårare. Hjulet eller glödlampan kanske.

Maja Fjaestad är biträdande lektor och doktor i teknikhistoria på KTH i Stockholm. För henne är en innovation något som har förändrat samhället.

-Men det krävs också ett lyckat mottagande, en förståelse för hur tekniken ska användas, säger hon.

Och vad är då den bästa innovationen?

-Skrivkonsten. Annars, om vi stannar vid mer nutida innovationer, är jag frestad att säga preventivmedel. Oönskade graviditeter, till exempel, leder till så mycket lidande och dödsfall. Nu kan i alla fall kvinnor i västvärlden slippa det, tack vare preventivmedlen.

Nämn en bra innovation i din vardag.

-Då får jag säga ordbehandlingsprogrammen. Jag minns hur det var att skriva på skrivmaskin. Hur otroligt bökigt det var när man fick slänga papper och börja om när man gjort fel.