Valfritt - bästa sättet att sitta på

2009-04-07 23:00  

Det är hälsosammast att jobba på flexkontor. Men önskedrömmen är ett eget rum. Det visar ett forskningsprojekt på KTH och Örebro universitet.

När kontorsarbetarna i Christina Bodin Danielssons undersökning får ranka hur de helst vill jobba, hamnar eget rum överst på topplistan.

- Det är det bästa, om man får skatta hur man trivs. Det enda den kontorsformen är sämre på är upplevelsen av gemenskap. Socialt sett är flexkontor bäst, säger Christina Bodin Danielsson, som undersökt sju olika kontorsformer i sin licentiatavhandling.

Traditionella kontorslandskap av mellanstort format hamnar i botten på alla frågeställningar, medan flexkontor kommer etta på hälsotoppen och tvåa på trivseltoppen. Hur kan det komma sig, det är ju raka motsatsen till eget rum att inte ens ha en egen bestämd plats?

Christina Bodin Danielsson tror att det beror på att man styr arbetet själv, och hennes teori stöds av flera undersökningar, som visar att hälsan påverkas av graden av egenkontroll.

- Du väljer var du vill sitta, du får jobba hemifrån vid behov. Du är betrodd, precis som när du har eget rum, chefen hänger inte över axeln på dig. Och du presterar bättre om du trivs på jobbet, det framgår av flera studier.

- Hur pratar man kring kontoret? Hur värderar man gemenskap? Lägger man alls märke till arkitekturen eller tänker man "Jag upplever ingenting och jag skiter i det och chefen är dum"? Sådana saker undersöker jag till min avhandling om arkitekturen som värdebärare.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer