Karriär

Så undviker du utbrändhet när du jobbar hemifrån

Foto: Tom Merton
Foto: Tom Merton

Coronakrisen kräver flexibilitet och möjlighet att hitta egna fungerande sätt att jobba hemifrån. Här är några tips för att behålla gränser mellan arbete och fritid − och på sikt undvika utbrändhet.

Publicerad

Miljontals anställda runt om i världen har gjort en plötslig övergång till distansarbete under coronaepidemin. För många kan det innebära en vilja att jobba extra mycket för att visa lojalitet i en svår situation. Men när arbete flyter ihop med fritid och vardag blandas med helg, finns en risk att det blir för mycket. Harvard Business Review har sammanställt några rekommendationer kring hur du kan undvika utmattning:

Behåll rutiner

När du tar på dig jobbkläderna på morgonen, eller pendlar till arbetsplatsen, gör du samtidigt en gränsöverskridande aktivitet. Du övergår från ditt privata jag till din yrkesroll. De här aktiviteterna som markerar en förändring är viktiga. Försök att behålla dessa gränser när du arbetar på distans. Gör dig i ordning som vanligt på morgonen, och överväg att använda insparad restid till en kort promenad innan du sätter igång att arbeta.

Skapa tidsramar

Att hålla jobbet inom vissa tidsramar är viktigt för både engagemang och hälsa, men det vanliga kontorsschemat kan vara orealistiskt när familjemedlemmar är närvarande hemma. Här gäller det att skapa det arbetsutrymme som fungerar bäst för dig, men samtidigt vara medveten om att kollegorna kanske jobbar annorlunda. Tydliga tidsgränser ställer också krav på chefer att hjälpa till med struktur, samordning och hantering av arbetstempot, men även skapa utrymme för exempelvis virtuella kaffepauser för att behålla en känsla av normalitet.

Prioritera det viktigaste arbetet

När anställda arbetar hemifrån kan de uppleva en press att producera mycket, men det kan innebära att man ägnar sig åt omedelbara uppgifter istället för att fokusera på vad som är viktigast. Men att jobba hela tiden, även om det är prioriterade arbetsuppgifter, är inte lösningen. Medarbetare som alltid känner sig på löper högre risk för utbrändhet när jobbet sker hemifrån. På lång sikt är det kontraproduktivt att försöka pressa in jobb under lediga stunder som behövs för välbefinnande och återhämtning.