Kvinnor tycker ingenjörer är osexiga

2007-08-30 09:05  
Ulf Bengtsson

Svenska kvinnor tycker att ingenjörer är totalt osexiga. På rankningslistan över de sexigaste yrkesgrupperna finns ingenjör över huvud taget inte med. Anledningen är okunnighet, tror Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson.

Damtidningen Tara har låtit sina läsare lista de sexigaste yrkesgrupperna. Brandman vinner, läkare kommer tvåa, polis trea. Sist kommer revisor. Inte en enda ingenjör är med.

- Det är märkligt, säger Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörers ordförande.

- Det kan bero på att få människor vet vad en ingenjör verkligen gör. Med mer insikt skulle ingenjör hamna rätt högt på den där listan.

Själv är han ingenjör inom elektroteknik, som betraktas som en av de svårare inriktningarna. Det är väl bara teknisk fysik, som är snäppet värre, och som en konsekvens betraktas dessa två grupper av ingenjörer som nördiga. Men det stämmer inte alls, anser Ulf Bengtsson, och framhåller ingenjörskonstens landvinningar som hemmabio, hifi, digitalkamera, mobiltelefon.

- Nästan ingenting i vårt moderna samhälle hade funnits om det inte vore för ingenjörerna, då hade vi fortfarande kört häst och vagn.

Kan man förändra schablonbilden av den osexiga ingenjören som torrboll i fula kläder?

- Jadå, det kan man säkert. Bara genom att de som är ingenjörer berättar det, är mycket vunnet. Carl Henric Svanberg, till exempel, han är ju verkligen ingen nörd. Eller Christer Fuglesang, alla kanske inte vet att han är civilingenjör i teknisk fysik och doktor i experimentell partikelfysik. Eller Dolph Lundgren, för den delen, han är också ingenjör.

Var skulle du.placera dig själv på en skala 1-10?
- Högst upp!

Din fru då, vilken poäng skulle hon ge dig?

- Det vet jag inte. Hon är själv ingenjör.


Fotnot.När Manpower i somras undersökte vad svenska män helst vill ha för yrke kom ingenjör på andra plats, efter äventyrare.

Hela listan i Tara
1 Brandman
2 Läkare
3 Polis
4 Snickare
5 Musiker
6. Skådespelare
7. Fotograf
8. Kock
9. Konstnär
10. Vd
11. Författare
12. Journalist
13. Bonde
14. Naprapat, målare
15. Psykolog, bilmekaniker, regissör, rörmokare
16. Biståndsarbetare
17. Lärare
18. Marknadsförare
19. IT-programmerare, frisör, säljare, politiker
20. Revisor

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer