Karriär

Fem skäl till att ett nytt jobb inte platsar som nyårslöfte

När tanken kommer på att byta jobb är det kanske är något annat som fattas. Foto: Tom Merton/	Johan Jeppsson/TT
När tanken kommer på att byta jobb är det kanske är något annat som fattas. Foto: Tom Merton/ Johan Jeppsson/TT

Ett nytt år innebär nya möjligheter. Men kanske bör jakten på ett nytt jobb tas bort från listan över nyårslöften.

Publicerad

Att byta jobb kräver tid, ansträngning och engagemang. I en artikel i Forbes listas fem skäl till varför ett nytt jobb kanske inte är det bästa karriärdraget för dig efter nyår.

Du är mer intresserad av att lämna

Du känner kanske att du inte längre utvecklas, chefen är dålig eller du är missnöjd med lönen på nuvarande jobb. Det kan finnas bra skäl för en förändring, men en ny arbetsgivare vill anställa människor som vill jobba för just det företaget, inte bara komma bort från nuvarande situation.

Ta dig istället tid att hitta den bransch, roll och typ av företag du verkligen vill jobba för. När du känner ett engagemang för en ny möjlighet, och inte bara fly nuvarande jobb, är du redo att hitta ett nytt.

Du vill bara ha en förändring

Vissa människor vill ha ett nytt jobb för att de är uttråkade snarare än en särskild anledning. Med en ny tjänst infinner sig ofta en känsla av nyhetens behag, men den kräver också engagemang.

Även om du går vidare inom samma bransch tar det tid att lära sig hur en ny arbetsplats fungerar, utveckla relationer och få trovärdighet. Det är ett högt pris att betala bara för att övervinna tristess. Hitta därför nya utmaningar på annat sätt.

Du kan förbättra nuvarande jobb

Du kanske har bra skäl för att byta jobb, exempelvis att du inte utvecklas tillräckligt, och du kanske har en lista över drömföretag du är säker på skulle passa bättre. Men risken finns att du stöter på samma problem igen.

Tipset är att börja söka andra jobb, men reservera tid för att förbättra nuvarande situation. Be om mer stöd eller förhandla om en bättre lön. En bonus kan bli att du tar bort skälen till att du vill lämna.

Din livssituation kräver uppmärksamhet

Även om årets första månader är en tid då många nyanställer kanske det inte är bästa läget för dig. Jobbsökande kräver tid, och det kan finnas annat i ditt personliga liv som kräver engagemang och din uppmärksamhet just nu.

Karriärplanering är viktigt men om din privata livssituation fungerar bra, blir du också en starkare kandidat.

Du letar efter något som ett nytt jobb inte kan uppfylla

Du kanske letar efter ett nytt jobb för att förbättra din ekonomi, men om du exempelvis har problem med utgifter eller sparande, hjälper det inte. Det är lätt att anta att missnöje har med jobbet att göra, men gräv djupare.

Vad saknas för att fylla tomrummet? Ett nytt jobb kan vara ett alternativ, men för att bli mer kreativ och inte agera efter första tänkbara idé, bör du även överväga andra lösningar.