Karriär

Fastnat på jobbet? − så tar du dig vidare

Foto: Robert Daly
Foto: Robert Daly

Har du ett bra jobb men går karriären på tomgång? Eller har du tröttnat och vill gå vidare? Här är tipsen som kan vända en jobbig situation.

Publicerad

I Forbes ger karriärexperten Jack Kelly tips på vad du behöver göra om du har tröttnat på ditt jobb, upplevt bakslag, tappat självförtroendet eller inte ser några utsikter att avancera.

Inse vad som pågår

Det är att följa minsta motståndets lag att hoppas att ett problem kommer att försvinna, att din chef börjar hylla dig eller att kollegor du inte gillar plötsligt blir dina allierade. Du måste erkänna vad som faktiskt händer. Det är okej att vilja tro att saker kommer att förbättras, men du måste planera för det värsta scenariot. Acceptera verkligheten och börja planera inför nästa drag.

Du är inte ensam

Om du läser biografier om framgångsrika människor, till exempel Steve Jobs, kommer du att märka att alla har misslyckats vid något tillfälle. Det är extremt sällsynt att ständigt gå framåt i sin karriär utan några stora bakslag. Inse att smarta personer förstår behovet av att acceptera och hantera dem som en del av spelet. Det kan ge tröst och sinnesfrid att se att många andra har gått igenom samma resa som du.

Dra dig inte undan

När du upplever ett karriärbakslag är det naturligt att vilja dra sig undan. Du vill kanske inte berätta för familj och vänner att dina förhoppningar om en befordran har grusats. Men när du upplever karriärrelaterade utmaningar är det dags att engagera sig i människor. De kan ha liknande erfarenheter och komma med tips om nya möjligheter. Du måste fortsätta framåt − även om du bara vill dra täcket över huvudet och stanna i sängen hela dagen.

Ha en plan

Ingen kommer att knacka på din dörr och ge dig ett nytt fantastiskt jobb. Du måste skapa dina egna möjligheter. Vidta åtgärder istället för att bli ett offer. Det kan vara lite skrämmande att börja söka ett nytt jobb, men det kan vara den bästa vägen framåt om du inte ser en framtid där du är. Putsa på ditt cv, förbättra din Linkedin-profil, nätverka och kontakta rekryterare.

Påminn dig själv hur bra du är

I ett utsatt läge är det inte ovanligt att tappa självförtroendet och börja tvivla på sig själv. Det är därför viktigt både för din mentala hälsa och din karriär att motverka den här tendensen. Påminn dig själv om alla dina tidigare resultat. Älta inte misslyckanden utan rada upp alla goda egenskaper du har. Lista kunskaper och erfarenheter som alla företag skulle vilja ha. Omge dig med familj och vänner som kan muntra upp dig när du känner dig nere.