IT-SÄKERHET

650 000 av Trygg-Hansas kunder fick uppgifter läckta

Trygg-Hansa får böta. Arkivbild.

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa får betala 35 miljoner kronor efter att utomstående kommit åt uppgifter gällande 650 000 kunder genom bolagets filial. Sanktionsavgiften utfärdas av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) efter en tillsyn, rapporterar Sveriges Television.

Läckan ska ha pågått under mer än två års period hos Moderna försäkringar och rapporterades till myndigheten i februari 2021, drygt ett år innan företaget gick ihop med Trygg-Hansa. Uppgifter om hälsa, personnummer och ekonomisk information ska ha varit tillgängliga och upptäcktes efter ett tips till myndigheten.

"Handlingarna som har varit åtkomliga för obehöriga har i vissa fall innehållit känsliga personuppgifter, bland annat uppgifter om hälsa som dessutom har haft en hög detaljnivå, så att det exempelvis gått att utläsa hur ett hälsoproblem uppkommit eller detaljer kring ett hälsotillstånd. Sammantaget har den stora mängden personuppgifter gjort det möjligt att skapa en tydlig bild av en persons privata förhållanden", säger Evelin Palmér, jurist hos IMY i ett pressmeddelande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här